Bjarne Gislefoss dedikerte store deler av livet sitt til folket på Taiwan.
Bjarne Gislefoss dedikerte store deler av livet sitt til folket på Taiwan.

Arven på Taiwan

– De norske misjonærene lærte oss hva diakoni betyr

Nylig avdøde Bjarne Gislefoss står som en bauta i Misjonsalliansens diakonale misjonshistorie. Han rakk i høst å motta det som skulle bli den siste i rekken av mange utmerkelser for sin tjeneste for folket på Taiwan. I den forbindelse skrev Ingunn Marie Ruud fra KPK denne artikkelen.


Over 15 år etter at misjonærene dro hjem står evangeliet fortsatt i sentrum av driften på sykehuset Puli Christian Hospital i Taiwan.

I starten av september kom en delegasjon på 18 personer fra Taiwan til Norge for å hedre tidligere misjonær i Misjonsalliansen, Bjarne Gislefoss (99), med et æresdoktorat ved National Chi Nan University (NCNU).

Gislefoss dro til Taiwan som misjonær i 1952. Da var Taiwans økonomi i ruiner etter andre verdenskrig og medisinske ressurser var få. Sammen med sin kone Alfhild, som var utdannet lege, var Gislefoss misjonær i Taiwan i over 60 år. Han var blant annet med å grunnlegge Puli Christian Hospital (PCH) i fjellområdene i det sentrale Taiwan der urbefolkningen levde i ekstrem fattigdom.

Det som startet som noen bambushytter på 50-tallet er i dag et topp moderne sykehus med over 300 sykepleiere og rundt 70 leger. Sykehuset drives fortsatt etter misjonærenes visjon.

– Først skjønte vi ikke hva diakoni handlet om, men nå jobber sykehuset etter den diakonale modellen de norske misjonærene viste oss. Det handler om å tjene dem som lider i alle aspekter, ikke bare de medisinske, sier tidligere overlege (superintendent) ved PCH, Dr. Wei Huang.

Sykehusets ledelse, som var med i delegasjonen til Norge, er ikke i tvil om den langsiktige virkningen misjonærenes arbeid har hatt for både sykehuset og området det ligger i.

– Misjonærene brydde seg om innbyggerne i områdene rundt Puli. Her fantes det ikke noe helsetilbud. Både når det gjelder medisinfeltet og den diakonale praksisen har deres arbeid hatt store langtidsvirkninger, sier nåværende overlege ved PCH, Dr. Shey-Chiang Su, og fremhever sykehusets mobile klinikk som drar ut til fjellfolket.

Vi vil at studentene skal kjenne til historien slik at de kan bli inspirert av misjonærenes virke.

Dagens rektor ved universitetet tilknyttet sykehuset som Gislefoss bygget

– Gode rollemodeller

PCH er i dag et regionalt universitetssykehus og snart skal det opprettes en egen sykepleierutdanning ved Universitetet i Puli. Alfhild og Bjarne Gislefoss startet også en sykepleierskole i Puli.

– Bjarne lærte studentene hva diakoni var ved å bruke seg selv. Han var en veldig god rollemodell på dette, sier Dr. Su.

Han forteller at Gislefoss, selv når han var øverste leder ved sykehuset, vasket toaletter, bar ut søppel og bar avdøde pasienter ned trappene i sykehuset som da var uten heis.

– Han aksepterte alle typer tjenester, sier Dr Huang.

Han fremhever også at Alfhild Gislefoss var en utdannet familielege med spesialistutdanning i anestesi fra USA.

– Hun hadde en profesjon på toppnivå den gang, men likevel valgte hun å komme til Puli. Hennes medisinske ekspertise var veldig viktig for sykehuset og hun gjorde alle slags medisinske oppdrag.

Dr. Huang forteller at alle aspekter av det ekteparet gjorde, både det medisinske og annet bistandsarbeid, alltid var forankret i evangeliet og diakonien.

– De brydde seg ikke om egen status og det materielle.

Les minneordet som Misjonsalliansens generalsekretær skrev i sammenheng med begravelsen ved å klikke her.

Bjarne og Alfhild Gislefoss på en fjelltopp
Bjarne og hans kone Alfhild forvandlet tusenvis av menneskeliv i løpet av sin tjeneste på Taiwan.

Vil at studentene skal kjenne til historien

Bjarne og Alfhild Gislefoss har mottatt mange tidligere utmerkelser for sitt arbeid for urbefolkningen i Puli i Taiwan. Blant annet var paret i 2002 de første to vestlige misjonærer til å få tildelt «permanent oppholdstillatelse for utlendinger» i Taiwan.

Men ved universitetet i Puli, NCNU, som samarbeider tett med PCH, oppdaget man at få studenter var klar over nordmennenes betydning for sykehuset og området rundt.

– Sykehuset er viktig for alle i Puli. Det er dit vi går når vi er syke og trenger hjelp. Men når vi spurte studentene hvem som hadde grunnlagt sykehuset kunne de ikke svare, forteller rektor ved universitetet Chian-Liang Chen.

Dette var ifølge ham en av grunnene til at universitetet valgte å tildele Bjarne Gislefoss æresdoktoratet nå. Universitetet har i sin 27-årige historie kun utdelt 5 æresdoktorat og Gislefoss er den første til å få tildelt et æresdoktorat i forvaltning.

– Vi vil at studentene skal kjenne til historien slik at de kan bli inspirert av misjonærenes virke, sier rektoren.

Bjarne Gislefoss, som ofte går under kjælenavnet «bestefar» i Puli, ønsket selv ikke så mye oppstyr rundt seg selv og ville kun godta æresdoktoratet hvis det kunne være til hjelp for sykehuset.

– Det blir for mye skryt, sa misjonærlegenden til avisen Dagen som var til stede under seremonien.

En del av familien

Stemningen er god på Misjonsalliansens hovedkontor i Oslo når delegasjonen fra Taiwan er på besøk for å lære mer om hvordan organisasjonen jobber i dag.

– Misjonsalliansen har ikke misjonærer i Taiwan i dag, men vi ser på Puli Christian Hospital som en del av vår misjonsfamilie likevel, sier leder for Internasjonal avdeling, Hanne Holmberg Chavez.

Delegasjonen hadde med gaver til Misjonsalliansens hovedkontor og fikk gaver til å ta med seg tilbake til Taiwan.

– Det har vært veldig inspirerende for oss i vårt arbeid å få dette besøket, sier generalsekretær i Misjonsalliansen, Heidi Sandvand Hegertun.

VIDEO: I forbindelse med Bjarne Gislefoss sin bortgang har Puli Christian Hospital laget en minnevideo som viser noe av det han var med å skape. Klikk her for å se den.

Gave gitt til Heidi Sandvand Hegertun, generalsekretær i Misjonsalliansen
Minnet etter Gislefoss-ekteparet er levende og sterkt på Taiwan. Delegasjonen hadde med seg en innrammet bok som forteller historien om sykehuset og misjonærenes rolle i oppbyggingen.
Gi en gave