Helse Ecuador Mariana de Jesus

Stadig flere barn blir gravide

Antallet tenåringsgraviditeter i Ecuador øker og gir flere utfordringer til et land i krise.

Skrevet av Misjonsalliansens utsendinger til Ecuador, Malene Jerpstad og Kjell Audun Løkslid.

Det er mange problemer som opptar myndighetene og mediene i Ecuador om dagen. Økende gjengkriminalitet, krigen mot narkobandene, ran på åpen gate og utpressing av lokale virksomheter er det som står øverst på agendaen.

At jenter blir mødre i en alder der de skulle ha lekt og gått på skolen har lenge vært et problem i Ecuador. Derfor har Misjonsalliansen allerede jobbet med problematikken i noen år.

Trykk her for å bidra med din gave til mennesker i Ecuador

Mer enn 41 000 jenter i alderen 10-19 år har født i løpet av et år!

Latin-Amerika og Afrika sør for Sahara er de eneste områdene i verden der antallet graviteter blant barn under 15 år øker, og Ecuador er blant de landene med høyest andel fødsler blant 15-19 år gamle jenter. Nylig rapporterte helsemyndighetene at mer enn 41 000 jenter i alderen 10-19 år har født i løpet av et år. Denne typen fødsler utgjør hele 15,7% av alle i landet, og det er dessverre ikke sannsynlig at prosenten går ned med det første.

At tallene inkluderer jenter ned i 10 års alder er alarmerende! Det ble i samme undersøkelse registrert 4196 jenter i alderen 10-14 år på første graviditetskontroll, og av disse jentene har hele 80% blitt gravide som en følge av overgrep i nære relasjoner. Så vet vi også at det skjer mange flere overgrep som ikke resulterer i graviditet, her er det store mørketall.

Myndighetene har satt også denne utfordringen på en allerede lang dagsorden. En særlig målsetting er å redusere antall tenåringsgraviditeter og redusere vold i nære relasjoner. Det vil ta lang tid å oppnå resultater, men det er mulig. I stor grad er dette takket være bidrag fra lokale helseinstitusjoner og organisasjoner.

Helsearbeider i Ecuador
Sykepleierne og de andre som jobber på helsestasjonene strekker seg langt for å hjelpe de unge gravide.

Mariana de Jesus er en slik aktør. Et helsesenter som gir profesjonelt helsetilbud der det trengs aller mest. Helsesenteret jobber med å følge opp graviditeter i tillegg til å gi informasjon om helse, forebygge sykdommer og underernæring av små barn. Med støtte fra Misjonsalliansens givere gir vi mennesker viktige medisiner til en pris de kan betale, oppfølging og behandling til underernærte barn.

En viktig del av arbeidet til senteret er oppsøkende team blant unge gravide i området, så også de får god oppfølging i svangerskapet. Oftest er det nemlig ikke de gravide selv som kommer til helsesenteret. Lokale helseagentener, lokalsamfunnsledere og ledere i kirkene er ofte dem som hjelper jentene til Mariana de Jesús. Her får de viktige kontroller, gynekologsundersøkelser, nødvendige medisiner, tar blodprøver, samt oppfølging under hele svangerskapet og etter fødsel.

Generalsekretær på besøk ved Mariana de Jesus.
Generalsekretær i Misjonsalliansen, Heidi Sandvand Hegertun besøkte helsestasjonen i Guayaquil og ledelsen der som et av sine aller første oppdrag da hun startet i jobben i 2022.

Patricia, daglig leder på helsesenteret, forteller at mange foreldre skammer seg over at barnet er gravid og at de vil holde det skjult. Dette kan være en av flere grunner til at jenter ikke kommer til helsesenteret. Å jobbe med denne problematikken er sammensatt. Holdningsendringer er viktig for å kunne utfordre machokulturen som gjør at flere menn behandler damer og jenter som eiendom. Utdanningstilbudet og seksualundervisning må styrkes for bedre kunnskap og fortsette å løfte familier ut av fattigdom. Sanitærforhold, ikke tilgang på vann, få soverom og dårlig ernæring gjør det sårbart å være tenåring, gravid og fattig.

Trykk her for å bidra med din gave til mennesker i Ecuador!

Gi en gave