Illustrasjonsbilde fra Nepal
Illustrasjonsbilde fra Nepal

Barnet hadde feil kjønn

Vold mot kvinner og jenter er et av de mest utbredte menneskerettighetsbruddene i verden. I Nepal rammes også nyfødte.

– Det nærmet seg fødselen for en ung jente som skulle bli mor for første gang. Hun hadde nylig deltatt på et likestillingsseminar i Doti, og jeg dro for å besøke henne, forteller Cheli Gurung fra UMN, Misjonsalliansens partner i landet.

Cheli møtte den unge moren og det nyfødte barnet igjen på helsestasjonen, men stemningen på sykerommet var ikke så oppmuntrende. – Jeg ble lei meg og litt sjokkert over å se hvor trist den unge jenta var. Familien hennes, og også samfunnet rundt henne, ønsket seg og forventet en gutt, og skuffelsen var stor da de så at det nyfødte barnet var en jente, forteller Cheli Gurung.

Illustrasjonsbilde fra Nepal

Jentas nærmeste familie holdt seg unna helsestasjonen, men svigermor og en onkel var til stede. De nektet imidlertid å holde den nyfødte jenta i armene. – Også da jenta kom ut fra helsestasjonen og var svak og trengte hvile, holdt familien seg unna henne, sier Cheli.

Dette sier noe om hvilken status kvinner og jenter har i lokalsamfunnet i Doti. Selv om jenter oppfordres til å gå på skole og ta del i samfunnslivet, så er den kjønnsdiskriminerende tradisjonen høyst levende. Derfor er det viktig å gi dette temaet oppmerksomhet.

Illustrasjonsbilde fra Nepal

– Når vi tar opp kvinnes situasjon på seminarer og samtaler i lokalsamfunnet opplever mange at deres liv og problemstillinger for aller første gang blir verdsatt og diskutert. Kvinnene deltar aktivt med sine egne historier, og det er hjerteskjærende å lytte til dem, men de historiene er det som skaper grunnlaget for forandring.

Fellesskapet i disse seminarene gir kvinnene gode refleksjoner omkring deres egen rolle og verdi i familie og samfunn, sier Cheli Gurung og legger til: – UMN er tett på lokalsamfunnet i Doti og sikrer at de mange gode målene kvinnegruppene i landsbyene har satt seg også bli iverksatt i praksis.

Gi en gave