Beatrice nett 1

Bestemor på skolebenken

Som sekstiåring kan endelig Beatrice lese i Bibelen på egen hånd.

Beatrice (60) er bestemor til tretten og mor til sju. Eller, som hun selv sier med et glimt i øyet:

– Jeg har en nokså liten familie.

Beatrice vokste opp under enkle kår på den liberiske landsbygda. Som så mange andre i dette området hadde ikke foreldrene hennes råd til å sende henne på skole. Dermed måtte hun gå gjennom både barndom, ungdomsår og voksenliv uten å få muligheten til å lære seg å lese, skrive eller regne. Dette er noe hun har følt på stor skam over, forteller hun.

– Jeg kunne ikke engang skrive mitt eget navn, men måtte signere avtaler med et fingeravtrykk av tommelen min.

Skammen gjorde at hun vegret seg for å ta ordet på møter i landsbyen, og hun fikk dermed liten eller ingen innflytelse i saker som var viktige for henne. Det var ikke før hun nærmet seg seksti år og hadde blitt bestemor, at hun fikk en sjanse til å endre på dette.

Da Beatrice fikk høre om et lesekurs for voksne i landsbyen, grep hun muligheten med begge hender! På kurset har hun lært å lese og skrive enkle tekster. Du kan selv tenke deg følelsen av å kunne skrive navnet sitt selv for aller første gang. I en alder av 60 år kan Beatrice endelig lese i Bibelen på egen hånd.

– Noen av bibelversene er veldig kompliserte, og de klarer jeg ikke å lese ennå. Men de enkle versene kan jeg lese selv nå. Jeg vil lære mer, sier hun.

Beatrice
Beatrice kan endelig lese.

Øvelse gjør mester, og endelig kan Beatrice gå rakrygget gjennom landsbyen på vei til gudstjeneste med Bibelen stolt under armen! Hun har fått ny selvtillit og tør nå å stå opp for seg selv.

På kurset har Beatrice også fått matteundervisning for første gang i livet. For en tid tilbake startet hun å selge såper og andre småvarer på markedet. Men uten grunnleggende ferdigheter i matematikk var det vanskelig for henne å styre den lille virksomheten sin. Tidligere kunne hun for eksempel ikke regne ut hvor mye kundene hennes skulle ha i vekslepenger. Dette kunne uærlige kunder utnytte til å lure henne for penger.

– Nå klarer jeg å få salget til å gå med overskudd. Jeg er overbevist om at det er takket være de nye regneferdighetene mine, forteller hun stolt.

Med pengene som blir til overs kan hun sende barn og barnebarn på skolen slik at de også kan lære å skrive og regne. Aldri skal barnebarna til Bestemor Beatrice måtte signere med et avtrykk av tommelen sin. De skal slippe å føle på den skammen som hun selv har levd med!

Gi en gave