MG 1305

Bolivia rammes hardt av Covid-19

Pandemien merkes stadig tydeligere i Bolivia. I La Paz øker spredningen drastisk, og mennesker er redde. Mange begraver sine døde om natta på grunn av skam. Sykdom og død i forbindelse med covid-19, sammen med stor politisk uro og bråk, skaper kaos i landet.

Det økende antall smittede i Bolivia er aller tydeligst å se i La Paz. – Hvert døgn blir det funnet opp til 20 døde mennesker i gatene. Det er ikke plass på kirkegårdene, og de døde blir nå lagt i massegraver, forteller Jørgen Haug, Misjonsalliansens landansvarlig for Bolivia. Han har tett kontakt med organisasjonens ansatte i Bolivia, og han forteller om svært krevende tider i landet. – Jeg har snakket med Stanley Blanco, tidligere direktør for Misjonsalliansen i Bolivia og utdannet lege. Han forteller at hele familien har vært smittet av covid-19 og at situasjonen er kaotisk og alvorlig.

Stanley Blanco forteller om kraftig økning i antall smittede og store mørketall, og ikke alle får testet seg eller vil teste seg. – Det er komplisert å få testet seg, og det er lange køer og dårlig organisering. Muligheten for å bli smittet helsekøen er betydelig, og det koster dessuten penger. En eventuell behandling av sykdommen er svært kostbart for mennesker som ikke har fått lønn på lang tid, og da velger man bare å holde seg hjemme, sier Blanco og forteller også at de syke ofte blir stigmatisert: – Vi kjenner til at mennesker begraver sine døde om natten på grunn av skam.

Vi kjenner til at mennesker begraver sine døde om natten på grunn av skam.

Stanley Blanco

Bolivia har noen vanskelige uker foran seg. Uroen i landet skyldes både koronapandemien og det forestående presidentvalget i september. – Politisk uro kombinert med et helsesystem som er ute av kontroll og som mangler nødvendig utstyr, utløser aksjoner, protestmarsjer og blokader, sier den tidligere direktøren.

Utenlandssjef Hanne Holmberg Chávez kjenner Bolivia svært godt. Hun har fått hjerteskjærende informasjon fra sine bekjente i landet. – Det er total kollaps i helsevesenet. Folk dør i gangene på sykehuset, og politiske blokader slipper ikke forbi medisinsk utstyr, oksygen, masker og annet utstyr. Det er både politisk, sosialt og helsemessig kaos, forteller hun, og hun oppfordrer Misjonsalliansens venner til å støtte arbeidet i Bolivia og til å be for situasjonen i landet.

Gi en gave