All abled Sierra Leone

De får til det aller meste

En menighet med plass til alle.

New Harvest Church er en stor menighet i Bo i Sierra Leone. Her blir fattige og rike inkludert på lik linje, og det er rom for alle, uansett bakgrunn. NEHADO (New Harvest Development Organization) er menighetens sosiale arbeid og er en av Misjonsalliansens partnere i landet.

Menigheten har en aktiv gruppe av mennesker med funksjonsnedsettelse. De forteller at mens de før ble sett ned på og følte at de ikke kunne noe eller var i stand til å bidra med noe, så har ting endret seg nå. Pastor Shodankeh Johnson (stående foran) er tydelig på at alle betyr noe og er like viktige. – De er ikke disabled (funksjonshemmede). De er «all-abled» og kan få til det aller meste. De bidrar med kirkeplanting og til Guds rikes fremme. Vi har også pastorer med ulik funksjonsnedsettelse, sier han.

Santa Johnson, leder av NEHADO, en av Misjonsalliansens partnere i Sierra Leone.

For Pastor Shodankeh Johnson og kona Santa startet engasjementet for mennesker med funksjonsnedsettelse for flere år siden. Menigheten ble etablert i Bo i 1992, året etter borgerkrigen startet opp. – Allerede fra starten av gikk det evangeliserende arbeidet hånd i hånd med det sosiale engasjementet. Borgerkrigen var brutal med mye vold og grusomheter, og etter at opprørerne hadde ødelagt en landsby dro vi inn dit for å se hva vi kunne gjøre for å hjelpe til, forteller pastoren.

Den lille nystartede menigheten hjalp til med å gravlegge de døde og hjelpe de sårede, men ett av disse landsbybesøkene skulle få litt andre konsekvenser. Opprørerne hadde gjennomført en massakre, og Santa og Shodankeh Johnson skulle rydde opp. – Vi kom over en liten gutt som hadde fått skåret av begge bena oppe ved lårene, og i samme landsby hadde en nyfødt jente på noen få måneder fått ansiktet sitt ødelagt ved at en opprørssoldat gjentakende ganger hadde slått henne med geværkolben. Vi klarte å redde livene deres, og vi endte opp med å adoptere dem som våre egne barn, forteller ekteparet.

De to barna er i dag voksne. Den ene bor i Sierra Leone, mens jenta i dag er bosatt i USA og har gjennomgått langt over ti plastiske operasjoner i ansiktet.

Vi klarte å redde livene deres, og vi endte opp med å adoptere dem som våre egne barn.

Santa Johnson

– Kirkeplanting og bygge menigheter og det å hjelpe de aller mest sårbare henger sammen og kan ikke løses fra hverandre. Opplevelsene fra borgerkrigen har vi ikke glemt, og vi har fremdeles et sterkt ønske om å inkludere og involvere mennesker som storsamfunnet ofte ser på som mindre verdt. Hos oss er de «all-abled» og bidrar mye både i den store menigheten her i Bo og i mange av de mindre menighetene i landsbyene, sier Pastor Shodankeh Johnson.

Gi en gave