Betty and son Liten

De sårbares beskytter

Etter mishandling og overgrep flyktet ni år gamle Betty. Nå er hun i trygghet.

Betty, en 15 år gammel jente i Liberia, bodde på gaten i flere måneder og overlevde på det hun tilfeldigvis fant av mat. Hun mistet begge foreldrene i ebolaepidemien da hun var ni år, men fikk etterpå bo hos en tante. Mishandling og overgrep gjorde at hun flyktet. Nå bor hun i en trygg landsby, med beskyttelse og oppfølging av Equip, en av Misjonsalliansens partnere i Liberia.

Det var like etter ebolaepidemien i 2014 at Betty fikk komme til tanten som hadde lovet å ta seg av henne. Betty var da ni år gammel, men etter en tid ble den unge jenta på ulike måter mishandlet i det nye hjemmet sitt. – Jeg ble tvunget til å slutte på skolen fordi tante ville at jeg skulle selge plastposer med drikkevann på gata. Hvis jeg ikke klarte å selge nok, ble jeg nektet mat resten av dagen, forteller den nå 15 år gamle jenta.


Han ba meg komme inn til ham med en pose vann. Han låste døra da jeg kom inn i rommet, viste fram en kniv ...

Betty

En ettermiddag måtte hun hjem for å hente nye forsyninger. Tanten var ikke hjemme, og barna hennes var på skolen. Bare tantens kjæreste var hjemme. Betty forteller: - Han ba meg komme inn til ham med en pose vann. Han låste døra da jeg kom inn i rommet, viste fram en kniv og sa at han ville drepe meg hvis jeg sa så mye som et ord. Han voldtok meg og truet med å drepe meg hvis jeg fortalte noen om det.

Betty ble både redd og forvirret og visste ikke hva hun skulle gjøre, og hun hadde ingen å snakke med. Hun rømte fra tantens hus og skjulte seg i gatene. – Gata føltes tryggere enn hjemme hos tante. Jeg visste ikke hvor jeg skulle sove, men fant en gammel bil der jeg kunne legge meg. Den forlatte bilen ble hjemmet mitt i flere måneder, sier hun.

En natt mens hun sov, kjente hun en berøring på huden, og før hun kunne åpne øynene, dekket personen munnen hennes med klær. Hun ble igjen voldtatt, men nå av en ukjent mann, og denne gangen skulle voldtekten føre til graviditet. - Jeg gråt hele natten, og aller helst ville jeg ta mitt eget liv. Morgenen etter gjemte jeg meg bak en falleferdig bygning, fortsatt redd og engstelig. Flere mennesker snakket til meg, men jeg klarte hverken å si eller forklare noe. Til slutt kom en av lokalsamfunnets ledere og snakket med meg. Jeg ble med hjem, og da kona hans hørte historien min, tok hun med en gang kontakt med Equip, forklarer Betty.

Organisasjonen tok umiddelbart saken videre. Betty ble brakt til sykehus for medisinsk undersøkelse, og hun ble plassert i et trygt hjem. Hun fikk psykososial hjelp, kjærlighet og omsorg fra Misjonsalliansens partner. Fagpersoner sporet opp tantens kjæreste, og han ble arrestert. Han sitter fremdeles i fengsel og venter på rettssak. Betty fikk bo i trygge omgivelser til hun fødte barnet sitt og har nå fått en ny familie å bo hos. Hun og det lille barnet har det godt, og de får regelmessig oppfølging.

- Jeg er veldig glad for at noen gode mennesker fant meg. Jeg vil for alltid være takknemlig for hjelpen jeg fikk, sier Betty.

Gi en gave