Biskop Yambasu OMK5153 3

En sentral biskop er gått bort

Biskop John K. Yambasu, biskop i United Methodist Church i Sierra Leone siden 2009, omkom i en bilulykke søndag 16. august. Biskop Yambasu var en god samarbeidspartner og venn av Misjonsalliansen, og biskopen besøkte Norge for halvannet å siden. Misjonsalliansen har støttet prosjekter gjennom Metodistkirken i Sierra Leone siden 2017.

Biskop Yambasu og sjåføren var søndag morgen på vei til en begravelse lengre nord i landet, og ulykken inntraff like utenfor hovedstaden, Freetown. John K. Yambasu var en kjent skikkelse i United Methodist Church verden over, og hele kirkesamfunnet er i sorg. Sjåføren ligger hardt skadd på sykehus.

Yambasu var ikke bare en kjent kirkeleder i Sierra Leone - han hadde også en viktig og påaktet stemme i nasjonen og var svært høyt respektert i politikk og samfunn. Han var sentral i freds- og forsoningsarbeidet etter den blodige borgerkrigen og spilte også en viktig rolle under Ebola-epidemien i 2014-15 og i etterarbeidet av det forferdelige jordskredet i Freetown i 2017 der mer enn 1100 mennesker mistet livet. Biskop John K. Yambasu, som opprinnelig hadde muslimsk bakgrunn og ble kristen da han gikk på Metodistkirkens skoler, var en viktig brobygger mellom ulike fraksjoner, religioner og kulturer i landet.

Yambasu tok først en jordbruksutdannelse og var i noen år lærer før han senere studerte teologi i Atlanta i USA. Barn og unge har i alle år ligget på Yambasus hjerte, og han var koordinator og leder for Metodistkirkens ungdomsarbeid i femten land i Vest-Afrika. Han bodde da i Ghana og jobbet med flyktninger, krigsofre, med hiv-problematikken og med barn i konflikt med loven. Metodistkirken i Sierra Leone kalte han etter hvert tilbake til hjemlandet og til nye oppgaver som biskop for dette største kirkesamfunnet i landet.

Biskopen etterlater seg ektefellen Millicent og fem barn. Misjonsalliansen takker for vennskap og samarbeid, og vi lyser fred over John K. Yambasus minne.

Biskop Yambasu besøkte Oslo bispedømme januar 2019. Han er her avbildet sammen med biskop Kari Veiteberg.

Biskop Yambasu besøkte Oslo bispedømme januar 2019. Han er her avbildet sammen med biskop Kari Veiteberg.

Gi en gave