Anak 2 LITEN

Endret produksjon for å overleve

Anak Norm har ansvar for 68 ansatte i bedriften Village Works, som jobber med tekstilproduksjon.

Da korona-pandemien kom ble svært mange bestillinger kansellert. Nå produserer bedriften ansiktsmasker for å overleve.

Anak Norm er daglig leder for bedriften Village Works i Phnom Penh, Kambodsja. De har 68 ansatte og sysselsetter i tillegg over 250 hjemmearbeidende. Bedriften er knyttet til arbeidet Misjonsalliansen har i Business for Development (BfD). Rundt årsskiftet var optimismen stor. Bedriften hadde fått flere store bestillinger fra både Europa og USA.

Kort fortalt – BfD skal hjelpe bedrifter til å videreutvikle seg, tjene bedre, ta samfunnsansvar og kunne ansette flere folk. Arbeidet med BfD startet opp i 2019, og Village Works har vært med fra starten. I tillegg til den enkelte bedrift skal det også jobbes med hele verdikjeden – fra produksjon til salg. For å få dette til trenger bedriftene et nettverk, rådgivning og tilgang på kapital.

­Jeg håper produksjonen av ansiktsmasker kan hjelpe oss gjennom denne vanskelige tiden slik at vi kan fortsette driften og betale lønn til alle ansatte

Anak Norm

Anak selger produkter til hele verden. Det meste går til turister i Kambodsja og til markedet i Europa og USA. Da pandemien slo inn over hele verden ble mange av ordrene først satt på vent. Deretter ble de kansellert.

Uten ordrer og inntekter er det umulig å drive en syfabrikk. Men for å skape inntekt og tilpasse seg markedet og behovene startet Anak og de ansatte opp med å produsere ansiktsmasker.

Ansiktsmaskene er vaskbare og kan brukes flere ganger. Så langt har de solgt flere tusen masker, som distribueres over hele landet.

- Jeg håper produksjonen av ansiktsmasker kan hjelpe oss gjennom denne vanskelige tiden slik at vi kan fortsette driften og betale lønn til alle ansatte, sier Anak.

Fakta:

Business for Development

  • Nytt verktøy for å bekjempe fattigdom
  • Pilotprosjekt i 2019
  • Oppstart fra 2020
  • Første land er Kambodsja
  • Innen 4 år er målet å BfD i 3 land
  • Rune Øygaard er nye leder for prosjektet
Gi en gave