Johnsonville New well

Endringsvillig landsby

Fjoråret ble et minnerikt år for Ezekiel Saylay. Og det er Ikke på grunn av koronapandemien. 2020 var nemlig året da landsbyen hans fikk rent vann.

Ezekiel bor i landsbyen Koryah i Liberia, og han vet hva han snakker om. Når han og familien i dag kan hente rent drikkevann fra en brønn, vet han hvilken enrom kontrast det er til livet de hadde tidligere.

– Før var vi nesten alltid syke og hadde mageonde og diaré. Jeg brukte mye penger på sykehusbehandling, og jeg har mistet to jenter på grunn av skittent vann som gjorde dem syke. I dag har vi nesten ikke vannbårne sykdommer i landsbyen, forteller han.

Ezekiel er sekretær i landsbyledelsen og er en ivrig forkjemper for bedre helse. Han husker godt hvordan det hele startet. Landbyledelsen ble kontaktet av AEL (Association of Evangelicals of Liberia), en av Misjonsalliansens partnere i Liberia. Lokalsamfunnet skulle få brønn og tilgang til rent vann, og under oppstartsmøtet fikk de vite mer om prosessen. – Vi måtte selv være med å bidra, men vi skulle bli trent og få opplæring innenfor de ulike delene av byggeprosessen. Jeg var en av fire frivillige som fikk trening i å veilede landsbybefolkningen i helsefremmende tiltak.

Når landsbyen nå skulle få brønner og rent vann, var det viktig med rent miljø og god hygienepraksis. – Personlig hygiene bidrar til at folk får et sunnere leve og kan leve lengre. Dessuten oppmuntrer jeg alle til å besøke helsestasjonen når de føler seg syke, sier han.

Prosjektet var et samarbeid mellom AEL, lokalbefolkningen og Misjonsalliansen og bestod av flere komponenter. I begynnelsen var det selvfølgelig mye praktisk arbeid med forberedelser, graving og bygging. – I tillegg har det også vært viktig med opplæring i vedlikehold og med kunnskap om vannforbruk. Dernest har det vært avgjørende å kunne gi veiledning innenfor helse og sanitær til alle familiene.

Vi er takknemlige til Gud for både AEL og Misjonsalliansen, og vi håper andre lokalsamfunn i området vårt også får hjelp til rent vann. Etter at vi fikk tilgang til rent vann har vi sett en tydelig adferdsendring i landsbyen. Det er jeg glad for, avslutter Ezekiel Saylay.

Gi en gave