Filippinene Fride 2019 50 of 153

Et lite senter med enorm innvirkning

Mellom støvete veier og salgsboder langs veien ligger det et lite helsesenter. Vi er i Rizal, noen timer fra Manila. Rizal er et område hvor mange mennesker blir flyttet til av myndighetene for å bli kvitt slumområdene i de store byene.

- Vi må bare akseptere situasjonen

Inne på senteret høres stemmer fra både barn og voksne. I dag er det to små barn som får fysioterapi på senteret. Den ene gutten er Justin, som vi tidligere har fortalt om i tsjili. Den andre er ei jente som heter Sabrina. Sabrina er fire år og kommer til senteret to ganger i uken sammen med moren sin Mercy, som er 24 år. Da Sabrina var ett år, fant familien ut at hun hadde Cerebral parese. – På sykehuset mistenkte de at hun hadde vannhode, og det var gjennom undersøkelser de fant ut at hun hadde Cerebral parese, forteller moren. For Mercy kom det som et sjokk at datteren hadde CP. – Men jeg måtte bare akseptere det. Akseptere situasjonen og finne ut av hvordan vi skulle leve med dette, forteller hun. I starten hadde ikke Sabrina og Mercy noe tilbud om hjelp, men i 2016 fant de rehabiliteringssenteret.

- Nå kan Sabrina stå i tjue minutter

To ganger i uken kommer de hit for fysioterapi, og de er her i en time hver gang. En av fysioterapeutene forteller om utviklingen til Sabrina: – Hun har blitt mye sterkere. Første gangen hun kom hit, kunne hun ikke holde hodet ordentlig. Da hun kom hit, kunne hun ikke stå i det hele tatt, men nå kan hun stå i opptil tjue minutter. Før var bena hennes helt stive, nå kan hun bøye dem og er mye mer mobil.Det er veldig mye som har skjedd på disse årene. Moren legger til at hun merker at datteren har blitt mye sterkere og at hun drømmer om at datteren en dag skal lære å gå.

Smil som varmer

Familien har allikevel utfordringer i hverdagen. Bare det å gi Sabrina et bad er noe moren trenger hjelp til på grunn av de fysiske utfordringene. – Jeg er hjemme med Sabrina, og min jobb er å passe på henne og gi henne de beste mulighetene. Senteret er en god hjelp i hverdagen. De andre tilbudene som fins koster penger og det er langt å reise, derfor er senteret veldig tilgjengelig, forteller Mercy. Sabrina sitter på fanget til moren og ser veldig trygg ut. Hun er en rolig og stille jente, og hun har tykke briller fordi hun ser veldig dårlig. Men moren forteller at hun kjenner igjen folk og responderer på navnet sitt. fysioterapeuten sier Sabrina, ser hun i den retningen og smiler når hun får øyekontakt med henne.

Rehabiliteringssenteret har vært med på å gjøre mennesker med funksjonsnedsettelser mer kjent, og fysioterapeuten sier at det er mindre tabu rundt dette i dag. Mange av menneskene som kommer til senteret forteller om det til andre som trenger hjelp, og slik får flere høre om det. Sabrina og Mercy er takknemlige for tilbudet. På spørsmål om Mercy ønsker flere barn svarer hun kjapt: JA, men mannen min er ikke helt klar for en til ennå.

Gi en gave