Gadiru Bassie, leder av Evangelical Fellowship of Sierra Leone (EFSL)
Gadiru Bassie, leder av Evangelical Fellowship of Sierra Leone (EFSL)

Fra muslim til kristen leder

Det begynte med en eldre prestekone som ville vaske klærne hans. Hun inviterte den unge studenten i kirken, og noen måneder senere ble han døpt.

Gadiru Bassie leder en av Misjonsalliansens partnerorganisasjoner i Sierra Leone, EFSL, Evangelical Fellowship of Sierra Leone. At han skulle få denne oppgaven var ingen selvfølge for noen år tilbake. – Jeg kommer fra Matru Jong i Bonthe distrkt og er vokst opp i en muslimsk familie med strenge regler. I hjemmet vårt ba vi fem ganger om dagen og tok religionen vår på alvor, forteller Bassie.

En delegasjon fra Misjonsalliansen tilbrakte nylig flere dager sammen med ham under et besøk til EFSLs prosjekter.

Gadiru Bassie studerte ved universitet i Bo og var gjennom hele studietiden praktiserende muslim. – Selv om kristne medstudenter på universitetet vitnet for meg, holdt jeg fast på min muslimske tro og ideologi, og det var utenkelig for meg at jeg skulle være noe annet enn muslim.

Under borgerkrigen som begynte i 1991 og som varte i 11 år, måtte han flykte til Freetown, hovedstaden i landet. Revolutionary United Front (RUF) var i konflikt med landets regjering. Mer enn 75 000 døde i løpet av konflikten og mer enn to millioner mennesker ble tvunget til å flykte.

Skole ødelagt av krig
En av de over 1200 skolene som ble ødelagt under borgerkrigen. Foto: Laura Lartigue - USAID

– Det var på landsbygda opprørerne regjerte. For å komme i trygghet dro jeg ned til hovedstaden ved kysten. Der bodde jeg med et eldre pastorpar som nærmeste nabo. Hver søndag da de skulle i kirken så de at jeg stod og vasket klærne mine. Jeg hadde få eiendeler og lite klær og brukte denne dagen til å vaske dem, forteller han.

Gadiru ble trygg på den eldre snille damen som en dag spurte om hvilken tro han hadde, om han var muslim eller kristen. – Jeg svarte at jeg var muslim, og vi begynte å snakke sammen. Uken etterpå spurte hun om hun kunne få hjelpe meg med klesvasken. Hun skulle få en av guttene fra menigheten til å hjelpe meg. «Så kan du få en roligere søndag», sa hun.

Hun var en brobygger, og jeg fikk tillit til henne, forteller Gadiru og fortsetter: – To gutter fra kirken hennes kom og vasket klærne mine, og pastoren og kona utfordret meg videre: «Nå som du ikke trenger å vaske klærne, kan du kanskje bli med oss til kirken? Så blir ikke dagen så kjedelig for deg.»

Gadiru Bassie ble med dem. For første gang satte han sine ben i en kirke, og det ble et lite kultursjokk for den unge studenten. – Det var som muslim et vanskelig valg å ta, og dessuten var det veldig annerledes enn det jeg hadde forestilt meg. I afrikanske kirker er det vanlig med mye dans i gudstjenestene og vi er ikke redd for å bruke stemmen vår. Det var på en helt annen måte enn det jeg var kjent med fra moskeen, og jeg var svært ukomfortabel. Jeg så rundt meg for å være sikker på at ingen andre fra moskeen var til stede og så meg.

Neste søndag valgte Gadiru å være hjemme, men pastorkona fortsatte å invitere med naboen sin til kirken. Etter hvert begynte Gadiru Bassie å gå mer jevnlig i kirken. Han ble mer fortrolig med formen, og han fikk også nye venner. Etter en liten tid spurte pastoren om han ikke ville begynne på dåpsopplæring.

– I moskeen begynte de å ane at noe var i ferd med å skje med meg. Jeg hadde vært borte fra fredagsbønnen i flere uker, og jeg visste at jeg nå måtte gjøre et valg. Jeg begynte på dåpsopplæring. Vi gjennomgikk en bok om kristen tro, og jeg hadde samtaler med pastoren. Etter to måneder ble jeg og fire andre unge mennesker døpt.

Gadiru Bassie ble med i bibelstudiegruppe og var ivrig etter å vite mer om kristen tro. Han gikk på bibelskole i to år, og den nyomvendte og entusiastiske unge gutten ble lagt merke til. Han fikk en assistentjobb i kirken, og han ble dessuten oppmuntret til videre studier i teologi.

– Livet mitt ble helt nytt og annerledes etter at jeg ble kjent med Jesus. Det var ikke alltid lett, men midt i vanskeligheter og utfordringer var Gud med meg. Jeg vet ikke hvordan livet mitt hadde blitt om jeg ikke hadde flyktet til Freetown, sier han.

Gadiru Bassie sammen med Oddmund Køhn og Sverre Vik - på besøk fra Misjonsalliansens hovedkontor
Gadiru Bassie sammen med Oddmund Køhn og Sverre Vik, på besøk fra Misjonsalliansens hovedkontor

Gadiru Bassie ble medpastor i menigheten sin, Calvary Free Pentecostal Church, en kirke som hadde blitt plantet av svenske misjonærer, og her møtte han også kona si. – Jeg som en gang var muslim, er nå leder av EFSL. Det gjør meg ydmyk. Muslimer må få høre evangeliet om at Jesus er mer enn en profet, ja, at han er Gud. Han er ingen hard dommer, men er en frelser som kan gjøre oss trygge på at vi kommer til himmelen. Skal muslimer bli kristne, må de få høre hvem Jesus er.

EFSL ble etablert i 1959 av fem kirkesamfunn. I dag består samarbeidet av 85 kirkesamfunn og trosbaserte organisasjoner. Samarbeidsorganisasjonen skal styrke felleskapet mellom kristne kirker i landet og skal oppmuntre og gi opplæring i kristen tro og praksis. EFSL har også formell status som NGO og som hjelpeorganisasjon i Sierra Leone.

– Vi jobber med mange ulike utviklingsprosjekter, blant annet rent vann, helse, kjønnsbasert vold, hiv/aids-prosjekter, og sammen med Misjonsalliansen jobber vi for bedre skole og utdanning i fattige lokalsamfunn, sier EFSL-lederen. Han er spesielt glad for én ting:

– Jeg er takknemlig for pastorparet som aldri ga meg opp og som ledet meg til tro. Det forvandlet livet mitt.

Gi en gave