8 A876201 BC19 40 EC AA34 4762785051 E1 1 105 c

Gaven fra Lyngdal til lokalsamfunnet i Zebay

Lokalsamfunnet Zebay i distriktet Bong i Liberia har fått ny skole. Det er verd en feiring.

Skolen er fullfinansiert av elever ved KVS Lyngdal og kan nå ta imot 500 elever; barn fra førskolealder og opp til niende klasse.

Tredjeårskullet ved den kristne videregående skolen i Lyngdal samarbeidet med Misjonsalliansen om misjonsprosjektet 2019/2020. De ville være med og bygge en skole i Liberia. – Vi hadde kontakt med personer i Misjonsalliansen som hjalp oss med alle mulige ting. Et godt og tett samarbeid var viktig for resultatet, forteller Ole Andreas Austbø, leder av fjorårets misjonsprosjekt ved KVS Lyngdal.

Zebay skole er bygget etter standard fastsatt av Kunnskapsdepartementet, og 16. oktober ble den innviet og åpnet. I tillegg til skolebygningene er det bygget to latriner. - Tilgang på rent drikkevann er ikke en selvfølge for skolebarna på landsbygda i Liberia, og rent vann og gode toaletter er viktig for den totale helsesituasjonen i landsbyene. Derfor vil Misjonsalliansen gi både nye og eksisterende skoler tilgang på både drikkevann og toalett med muligheter for håndvask, sier Karen Korol, utsending for Misjonsalliansen i Vest-Afrika.

Byggingen av Zebay skole var så vidt kommet i gang da fire elever og en lærer fra den kristne videregående skolen på Sørlandet var på besøk. – Det var mitt første besøk i Afrika, og det gjorde stort inntrykk. Fattigdommen var nok slik jeg hadde forventet den, men jeg hadde nok trodd jeg skulle se mer oppgitthet og resignasjon hos mennesker. Derimot så vi åpne blikk og varme smil både hos barn og voksne, forteller Ole Andreas.


Som leder av misjonsprosjektet på skolen var han oppsatt på å slå rekorden ved forrige års innsamling, og det så lyst ut helt fram til dagen da hele Norge ble satt på hodet. – Det var en kjempeskuffelse da koronapandemien endret livet på skolen og snudde opp-ned på alle planene vi hadde. Misjonsløpet har alltid vært den største inntektskilden til misjonsprosjektet, og vanligvis vil elevene geare hverandre opp og samle flest mulig sponsorer.

Strategien måtte endres, og den måtte gjennomføres på digitale plattformer. – Vi var kommet til den avgjørende fasen, og vi måtte bruke sosiale medier. Men konkurranseinstinktet var stort, og vi endte opp med et resultat på 1 090 000 kroner og på ny rekord, sier den engasjerte jærbuen.


Jeg er glad for at skolen er ferdig og nå innviet. Jeg glemmer hverken håpet i øynene deres eller troen på Gud som så tydelig var forankret i livene deres

Ole Andreas Austbø

Markeds- og innsamlingsleder i Misjonsalliansen, Kjetil Abrahamsen, hadde fulgt elevene gjennom hele det siste skoleåret og var også sammen med elevene under oppholdet i Liberia. – Det var ikke et hår på kroppen som ikke reiste seg da jeg hørte beløpet første gang, sier han og legger til: – Både Misjonsalliansen og KVS Lyngdal skulle gjerne ha vært til stede i Liberia da skolen ble åpnet, men det har naturlig nok ikke vært mulig. Det er også gledelig at skolene generelt i Liberia er åpnet igjen etter å ha vært stengt ned som et forebyggende tiltak i kampen mot covid-19.

– Jeg er glad for at skolen er ferdig og nå innviet. Jeg glemmer hverken håpet i øynene deres eller troen på Gud som så tydelig var forankret i livene deres, sier Ole Andreas Austbø, som dette året er bibelskoleelev på Fjellhaug Internasjonale Høgskole. Og hver onsdag kveld er han på plass på Misjonsalliansens kontor hvor han ringer og oppmuntrer våre givere til fortsatt engasjement for Misjonsalliansen.

Gi en gave