Idrett krysser grenser i ungdomsfengsel Bolivia 2022 MSJ 08040

Ønsker å gjøre en forskjell

Rosalinda (16) sitter i ungdomsfengsel i Bolivia. Nå vil hun sørge for at andre ikke havner i samme situasjon som henne.

I et ungdomsfengsel for jenter i La Paz møter vi 16 år gamle Rosalinda. Hun og de andre jentene har fotballtrening én gang i uka gjennom prosjektet Idrett Krysser Grenser. Det setter de stor pris på.

– Jeg liker det, og det er veldig gøy å ha fotball her. Alle vennene mine liker det også. Vi har egentlig ikke noe annet å gjøre, så det er hyggelig, sier hun.

Ble lurt av vennene

Rosalinda har sittet i fengselet i ett år og fire måneder etter en episode med narkotikabesittelse.

– Jeg er her fordi jeg har to venner som lurte meg. De ga meg noe de sa var sjokolade og at jeg måtte gi det til noen. Jeg trodde på dem, så jeg gjorde det. Men det viste seg at det var marihuana, og jeg ble tatt med det, forteller hun.

Rosalinda var kun 14 år på dette tidspunktet. Politiet anholdt henne, og førstegangstilfellet ble straffet med fire års fengsel.

– Jeg er lei meg for at jeg ikke er sammen med familien min. Jeg savner dem virkelig. Jeg var ingen slem jente. Jeg hadde noen dårlige venner, og jeg endte opp her.

Ungdomsfengsel
Fotballen bringer mye glede til jentene i ungdomsfengselet.

Lærer gode verdier

Gjennom idrettsprosjektet lærer jentene om gode verdier fra pastorene som driver treningene. De er også flinke til å oppmuntre dem og få dem til å se lysere på fremtiden sin.

– Jeg føler meg veldig bra etter at de begynte å komme hit. Trenerne gir oss mange råd. Noen eksempler er å ikke tenke på dårlige ting. Vi prøver å fokusere på de gode tingene. En annen ting er å ikke hate andre mennesker, selv om de har gjort dårlige ting mot deg. Og de lærer oss å bli bedre mennesker, forteller Rosalinda.

Det er viktig for de unge jentene å ha gode og trygge rollemodeller. Rosalinda mener selv at hun har forandret seg til det bedre.

– Jeg har endret meg mye siden vi begynte med fotball. Og jeg kan se endringen hos de andre jentene også. Før var vi alle rebeller, men gjennom treninga har vi blitt mer ansvarlige og modne.

Rosalinda har vist god oppførsel i fengselet og håper nå å få en kortere straff.

– Jeg håper jeg kan dra neste år. Siden jeg oppfører meg bra, vil de ta bort et år av straffen min. Jeg fortsetter å holde på troen min og gir ikke opp. Jeg ber om at jeg kan dra herfra snart.

Rosalinda
Rosalinda sammen med de frivillige som driver Idrett Krysser Grenser.

Vil bli politietterforsker

Rosalinda fokuserer nå på å fullføre utdanningen sin i ungdomsfengselet.

– Planen min etter dette er å bli politi. Jeg har to år til på videregående og deretter to år på politiskole, så vil drømmene mine gå i oppfyllelse. Jeg vil gjerne bli narkotikaetterforsker. Og hvis jeg kan gå videre, vil jeg gjerne bli advokat.

På tross av alt hun har opplevd ønsker Rosalinda å gjøre noe positivt ut av situasjonen sin.

– Jeg vil sørge for at ingen andre opplever det jeg har opplevd. Jeg er her på grunn av løgner, og jeg vil ikke at det skal skje med en annen person, avslutter hun.

Gi en gave