Godhet setter spor
I starten av pandemien ble hele Luzon-regionen stengt ned. Det fikk følger for organisasjonen Lilok, en av Misjonsalliansens partnere. Ordet Lilok betyr «å gravere inn» eller «sette spor», og det er nettopp det denne organisasjonen ønsker å gjøre.
Gjennom prosjektet Sakahang vil Lilok legge til rette for undervisning og læring, fellesskap og refleksjon for mennesker fra fattige kirker i Manila og andre byer. – Rike menigheter kan dra på turer og leirer, de har dyre sammenkomster og deltar på konstandskrevende arrangementer og retreater. Det har ikke kirkene fra de fattige områdene av Manila mulighet til. Det er her Lilok kommer til hjelp, forteller Torhild Liane Skårnes, landansvarlig og tidligere utsending i Filippinene.
Lilok Sakahang er en gård oppe i fjellene i Luzon. På gården driver de økologisk jordbruk og dyrker grønnsaker og urter og har ender, gjess og kyllinger. Sakahang har ikke strøm, men har et aggregat som står på om dagen. Om kveldene derimot, når aggregatet er skrudd av og lyden fra alle takviftene er stilnet, er det stille og mørkt. Og veldig vakkert.
– Det er godt for de fattige og urbane menighetene å ha muligheten til å komme litt vekk fra storbyen og fra sårbare områder. For en billig penge kan disse kirkene være med på weekender og delta på andre tilbud. Her arrangeres det kurs og retreater, og de som besøker stedet får tilgang til undervisning og mulighet til stillhet og refleksjon, sier Torhild.
Større organisasjoner har lenge ønsket å kjøpe den vakre gården, sannsynligvis med formål om å tjene penger. Men dette er ikke aktuelt for Lilok. På Lilok Sakahang skal fattige menigheter fremdeles få komme
Torhild Liane Skårnes
Det har vært både trist og utfordrende for Sakahang at Cocid-19-pandemien har hindret dem i å ta imot gjester fra kirkene i Manila. Det er dette som er formålet deres. Men de har blant annet brukt tiden til oppgradering av bygningsmassen. Internatet med soverommene har fått nytt tak, og det samme har den store forsamlingssalen i bambus fått. Dessuten har de gitt nødhjelp til 40 familier i Sitios, et nærliggende område til gården, og til hundre familier i en urbefolkningsstamme.
– Større organisasjoner har lenge ønsket å kjøpe den vakre gården, sannsynligvis med formål om å tjene penger. Men dette er ikke aktuelt for Lilok. På Lilok Sakahang skal fattige menigheter fremdeles få komme, forteller Torhild Liane Skårnes.
Her skal de få undervisning og tilbud om stillhet og retreat. Her skal de få spise den egenproduserte maten fra gården - og om kveldene få nippe til koppen med aromatisk te med ingredienser fra urtehagen.
Lilok Sakahang har satt spor og avtrykk i menneskers liv, og det skal gården fortsatt gjøre. Også etter Covid-19.