Jardim Gramacho 2

Håp midt i urettferdigheten

Få kilometer fra rikdom og turisme og de kjente strendene, Copacabana og Ipnanema, lever flertallet av befolkningen i Jardim Gramacho i ekstrem fattigdom.

– Befolkningen like utenfor Rio de Janeiro kjemper en daglig kamp for å overleve, og familiene som bor her mangler både rent vann, nok mat og inntektsbringende arbeid. De lever i utrygghet og uten sosiale sikkerhetsnett. Men midt i favelaen finnes et håp: dagsenteret og organisasjonen Casa Semente, forteller Bebeto Araujo. Han leder Misjonsalliansens arbeid i Brasil og besøkte favelaen tidlig i desember.

Jardim Gramacho, et av verdens største søppeldeponier og det aller største i Sør-Amerika, ble stengt i 2012 etter 34 års drift. Dette som en del av forberedelsene til OL i Brasil i 2016. Daglig i flere tiår hadde 1000 lastebiler fraktet søppel fra hele Rio de Janeiro, og 13 000 søppelplukkere levde av å selge og gjenbruke ting de fant i avfallet etter de rike. Fremdeles bor det 15 000 mennesker i denne favelaen, og de fleste er uten arbeid og lever under svært kummerlige kår.

Favelaen styres i dag av en narkotikaliga, og politi og andre offentlige instanser er totalt fraværende i lokalsamfunnet som har høy kriminalitet og utbredt narkotikamisbruk. Her støtter Misjonsalliansen Casa Sementes dagsenter for barn og ungdom. – Misjonsalliansens vil fremme verdighet i en urettferdig verden, og derfor er det meningsfylt å være til stede i et lokalsamfunn som dette, sier Bebeto.

Søppeldeponiet er borte, men favelaen er fremdeles preget av fortiden sin.

Misjonsalliansens partner i Jardim Gramacho har i flere år fått finansiell støtte fra givere i Norge. Senteret har et omfattende tilbud til barn og unge og er dessuten del av et nettverk av diakonale kirker og organisasjoner. Nå har Misjonsalliansen og Casa Semtne også begynt å hjelpe mennesker i gang med inntektsbringende aktiviteter. – Jeg møtte Adalto i favelaen, og han har fått hjelp til å starte bedrift som gjenvinner trepaller som kastes som skrot av transport- og logistikkbedrifter. Adalto har fått opplæring i ledelse og i utarbeidelse av forretningsplaner, og vi har hjulpet han med å etablere bedriften. Nå har han skapt jobbmuligheter for unge mennesker i lokalsamfunnet, sier Bebeto.

Selv om utfordringene er store, er Bebeto Araujo glad for å se endringer i Jardim Gramacho-samfunnet. – Når jeg ser mennesker får håp og nye muligheter i denne skjøre favelaen minner det meg om ordene fra salme 113: Han reiser de ringe opp av støvet og løfter de fattige fra asken.

Adalto gir jobb og inntekt til andre unge i favelaen.
Gi en gave