Dette arbeidet i Brasil er en del av Idrett Krysser Grenser, som Misjonsalliansen driver sammen med våre partnere i Kristen Idrettskontakt (KRIK).
Dette arbeidet i Brasil er en del av Idrett Krysser Grenser, som Misjonsalliansen driver sammen med våre partnere i Kristen Idrettskontakt (KRIK).

Håp til barn og unge

Igjen er det liv, rop og gledeshyl å høre på aktivitetssentrene i Brasil.

Av Bebeto Araújo, Landdirektør for Misjonsalliansen i Brasil

Sport og fritidsaktiviteter som kraft for fremtiden

Ukentlig møtes nå rundt 300 barn og unge til aktiviteter som fotball, futsal, capoeira, volleyball og jiu-jitsu. Barna som deltar i disse aktivitetene bor i nabolag preget av fattigdom, kriminalitet, narkotika og vold. Som en del av aktivitetene deler de også erfaringer om tro og åndelig utvikling, og snakker om hvordan troen kan være en kraft for å overvinne vanskelige livssituasjoner. Å snakke om hverdagen sin og få verktøy til å reflektere og håndtere det som er tøft, er et viktig steg i det å bygge en bedre fremtid.

Styrker båndene mellom familiene

I tilknytning til idretts- og fritidsaktivitetene er det et sosialtjenesteteam. De jobber sammen med lokale sosialtjenester for å styrke båndene mellom familiene som deltar i aktivitetene, og støtte utviklingen av nabolagene. Slik kan vi nå frem med hjelp og få vite om utfordringer som vi ellers ikke ville fått øye på.

Inkludering og utvikling for flere

I tillegg til de åpenbare helsegevinstene er idrett er et viktig redskap for å fremme inkludering, sosialt fellesskap og samarbeidsforståelse. Gjennom idrettsaktiviteter får barn og unge nye vennskap og nye erfaringer. De får mulighet til å utvikle seg og bli mer selvstendige. I året som kommer, vil vi utvide arbeidet med sport- og fritidsaktiviteter, så enda flere barn og unge som vokser opp i favelaene i Brasil skal få denne muligheten for fellesskap og utvikling.

Jeg er glad og full av håp fordi nå vet jeg at jeg vil være i stand til å gjøre andre drømmer til virkelighet

Chaiane, 14 år

Chaiane drømte om å få gå på skolen

Papirløse barn og unge er fortsatt en realitet i Brasil. Chaiane er 14 år og bor i en av Rio de Janeiros favelaer. Hun fant hjelp i Casa Semente, et av sentrene i Misjonsalliansens arbeid i landet.

Chaiane var et av de barna som ikke engang hadde fødselsattest. Dette gjorde at hun ikke fikk tilgang til grunnleggende rettigheter som for eksempel å bli vaksinert eller å få oppfylt sin største drøm: å bli registrert på en skole.

– I samfunnet vårt er de som ikke går på skolen, på gata. Og på gata blir vi frarøvet fremtiden vår. Dessuten skammet jeg meg over å være 12 år og ikke kunne lese og skrive, sier Chaiane.

Da Chaiane og moren hennes fant frem til Casa Semente, fant hun også håp om en bedre fremtid. Lærerne der bidro nemlig til at Chaiane kunne bli registrert ved skolen.

Chaiane forteller hvor mye dette har betydd for henne: – Nå er jeg ikke bare påmeldt skolen, jeg deltar også i det som skjer her på Casa Semente. Livet mitt blir forvandlet. Jeg leser og skriver allerede. Og jeg er glad og full av håp fordi nå vet jeg at jeg vil være i stand til å gjøre andre drømmer til virkelighet – som å være den første personen i familien min som går på et universitet.

Les mer om arbeidet til Misjonsalliansen i Brasil ved å klikke her.

Gi en gave