MG 9595

Idrett krysser grenser

I et av slumområdene i Guayaquil ligger det en skole. Bak noen høye porter kan du høre musikk og barn som roper i takt.

Her driver organisasjonen Huancavilla ballett` og taekwondo-aktiviteter for barn etter skoletid. Bli med inn bak porten for å se!

Et pusterom i Monte Sinai

Fritidsaktiviteter er ikke så vanlig i slummen i Ecuador. Det er flere grunner til dette. Fritidsaktiviteter koster penger, penger som familiene trenger å bruke på andre ting. Et annet problem er at jenter ikke kan gå alene ute etter skoletid med fare for å bli kidnappet. Men her, midt imellom slum og storby møtes 60 barn to ganger i uken for å lære mer om taekwondo og dans.

Mellom skolebygningene står det 40 barn som terper på spark og slag. Svetten renner, og treneren roper og motiverer barna til å ta i enda mer. Treneren i taekwondo forteller at han har vært trener i over tretti år. – Jeg drev som profesjonell i mange år. Jeg stilte i VM og vinneren var selvfølgelig fra Korea, det er der de beste kommer fra. I sør-amerikansk mesterskap ble jeg nummer to, jeg ble slått av en meksikaner, forteller han. I Ecuador er han blitt mester flere ganger, og det er tydelig at dette er noe han kan. Treneren gir hvert barn individuelle tilbakemeldinger og viser dem gjentatte ganger hvordan de ulike sparkene skal gjøres. Mellom spark og slag gir han barna et klapp på skulderen og en klem. Han har masse motivasjon og høyt volum. Det er flere jenter blant alle guttene som driver med taekwondo. Det er valgfritt hvilken idrett de vil gå på, og Jennifer på 12 år forteller om hvorfor hun ville drive med taekwondo.

Store drømmer

– Jeg fikk høre om dette i fjor, og jeg syns det virket veldig morsomt og noe jeg ville prøve. Jeg liker å øve både på sparkene og slagene, men slagene er det vanskeligste. Det er en spennende sport, og jeg elsker hver gang vi lærer noe nytt, forteller hun ivrig mens hun drikker fra vannflaska. Det er første gang Jennifer og flere av de andre barna går på noen form for fritidsaktivitet. – Hvis jeg får lov stiller jeg gjerne i OL om åtte år, sier hun og smiler. Treneren ler og rusker henne i håret, han legger til at Jennifer alltid jobber hardt på trening. Det er bra for barna å komme seg ut og i aktivitet etter skolen. Jentene kan ikke gå ut alene etter skolen på grunn av kriminaliteten og faren for overgrep og kidnapping. Familiene gjør alt de kan for å beskytte jentene sine, og selv om det ligger en fotballbane rett utenfor døren får de ikke være der alene. Dette gjør at jentene får lite aktivitet og sosialt liv. Derfor arrangerer Huancavilla fritidsaktivitetene rett etter skolen, så jentene også kan være med. Organisasjonen har drevet med taekwondo i 23 år. Treneren har vært med fra starten.

Billy Elliot

Inne i dansesalen pumper musikkanlegget ut fengende rytmer. Læreren teller og viser jentene hvordan bevegelsene skal gjøres, og jentene hermer. De forflytter seg rundt i rommet i ulike formasjoner og fremstår som en enhet, både med musikken og med hverandre. Bassen dirrer lett i bakken, og samme sang går på repeat. Om og om igjen terper de på de samme trinnene, konsentrasjonen er dyp.

– Ta dere litt vann, sier danselæreren, og plutselig blir rommet fylt av fnisende jenter som løper rundt hånd i hånd. Det er ingen gutter på dansingen enda. Utsending Camilla nevner at de bør vise filmen Billy Elliot som handler om en gutt som begynner å danse. Det er ikke vanlig for gutter å danse i Ecuador, og problemer ligger ofte i holdningene. Dans blir sett på som en jentesport. Danselæreren forteller at hun har danset siden hun var ti år og undervist siden hun var sytten år. Nå er hun tjuefem år gammel. Treneren forteller ivrig om danseundervisningen: – Jeg fokuserer på å lære jentene ulike stiler, vi danser ikke bare ballett, men også jazz og moderne. Det er gøy å prøve ut litt forskjellig så alle kan finne sin stil. Jentene er ferdige med å drikke og klare for å lære flere trinn og teknikker. Treneren teller opp, og de er i gang igjen.

Gode verdier

En viktig del av arbeidet er også holdningsskapende arbeid blant barna: fokus på å jobbe sammen som et team, holdninger og verdier som blir til under trening, som å stå i kø, sitte stille og vente til det er din tur. Ta imot informasjon og beskjeder, respektere andre og ha fokus på det man driver med over tid.

Det er varmt inne i dansesalen, og i det fjerne kan man høre lyden av spark og slag fra skolegården. Det er svalere ute i den friske luften, men svetten renner av de små pannene. Disse timene er et pusterom der barn får lov til å være barn. Det er flere foreldre som kommer med vann, mat eller bare for å se på barna som trener og lærer noe nytt. Disse timene er en pause for både barn og foreldre, hvor de eneste tankene i hodet handler om trinn, spark og rop.

Gi en gave