Liberia skoile og lærere

Viktig med lese- og skriveopplæring

I Liberia kan under halvparten av de voksne lese og skrive. Bedre utdanning forandrer alt for dem.

Mange voksne har aldri gått på skole, først og fremst på grunn av fattigdom. Å skaffe mat blir viktigere enn å kunne lese. I 2021 har Misjonsalliansen startet et nytt samarbeid med National Adult Education Association of Liberia (NAEAL).

– Gjennom denne organisasjonen har ti landsbyer i Bong County fått tilbud om et toårs voksenopplæringskurs. 250 voksne får lære å skrive navnet sitt for første gang og kan endelig kan se hvem som ringer dem på mobilen. De har også fått selvtillit til å endelig heve røsten på landsbymøtene, forteller Karen Korol, leder for Misjonsalliansens kontor i Liberia.

Skole der Misjonsalliansen bidrar til bedre undervisning.

Landet har også en annen utfordring. De fleste lærerne i systemet er ikke kvalifisert nok for jobben. Det innrømmer ministeren for lærerutdanning i Liberia, Mr. Gayflor Washington. Etter krigen var det stor lærermangel i landet. For å få lærere kjapt på plass, bestemte utdanningsdirektoratet at man skulle forkorte lærerutdanningen til bare ni måneder. Selv om det er 18 år siden krigens slutt, vedvarer dette systemet.

– Misjonsalliansen fortsetter å jobbe i utdanningssektoren i Liberia. Målet vårt er ikke å bare få barna til skolen, men at de faktisk lærer noe på skolen. En forutsetning for dette er å øke kvalifikasjonene til læreren i klasserommet, sier Karen.

Gi en gave