Belinda (til venstre) med sin venninne.
Belinda (til venstre) med sin venninne.

Livsviktig møteplass

På basketballbanen får Belinda (13) være fri. Det er ikke en selvfølge under forholdene som er i Ecuador nå.

En barndom og ungdomstid skal være fylt av glede, trygghet, vennskap og skolegang – med mulighet til å få ut sitt potensial i livet, være med de man vil og løpe fritt i gatene og i friminuttene. Men sånn er det ikke for mange barn og unge i Ecuador i dag. Her vokser alt for mange familier opp i frykt. Frykt for blant annet kriminalitet, narkotika og vold.

Vi er på besøk i Guayaquil og møter familien til 13 år gamle Belinda. Moren hennes Gabriela er svært bekymret for sine tre yngre døtre. Voldssituasjonen i byen har eskalert, og det er farligere enn noensinne å ferdes rundt alene.

– For litt siden, jeg tror det er to uker siden, så drepte de noen på hjørnet her nede. På et annet hjørne, like ved der min søster bor, som ikke er et farlig område, så skjedde det samme. Det er stor risiko. Jentene mine drar på butikken her nede, forteller Gabriela.

Gabriela og døtrene
Gabriela med sine tre døtre utenfor hjemmet deres.

Gjennom Idrett Krysser Grenser får familiene et sted de trygt kan sende barna sine. For der unge må leve etter gatas lover, gir idrett en arena for trygg deltagelse i fritidsaktiviteter og er et sted for læring og mestring.

– På banen føler jeg meg trygg og fri. Jeg får være på et åpent sted, hvor treneren vår passer på oss, sier Belinda.

Belinda og hennes to yngre søstre har vært en del av prosjektet i fem år. Gabriela er utrolig takknemlig for støtten de har fått.

– Det har betydd så mye for jentene. Treneren de har er et fantastisk menneske. Han har vært mer enn en lærer, han har vært en venn for alle foreldre som har sine barn på basket, forteller Gabriela.

Familiene føler på en trygghet når de sender barna til trening. De vet at de blir tatt godt vare på av trenere som bryr seg om dem.

– Treneren har vært en veileder. I alle tøffe stunder så har han vist så mye forståelse. Han trener barna med mye kjærlighet og tålmodighet, sier Gabriela.

Belinda har dannet gode vennskap med lagkameratene sine.

Barna får viktig lærdom fra trenere som ser dem og ønsker dem alt godt.

– På banen lærer de oss verdier som å vise karakter og gode holdninger. Vi lærer også å akseptere tap. Av og til taper man, av og til vinner man, forteller Belinda.

Idrett Krysser Grenser gir barn og unge et alternativ til dårlige miljøer, rusmisbruk og fattigdom. Idrett skaper møteplasser som endrer liv. Slik får barna den barndommen de fortjener.

– Idrett er det beste barna kan holde på med nå når de er små. På den måten kan de fortsette på en god vei, sier Gabriela.

Det er viktigere enn noen gang å ha tilbud om fritidsaktiviteter for barn og unge i Ecuador. I trygge rammer, med gode rollemodeller og fellesskap, skal vi igjen fylle gatene med latter og glede.

Takket være giverne våre kan vi fortsette det livsviktige arbeidet. Tusen takk for at du er alliert mot urettferdighet!

Gi en gave