DSCF4795 LITEN

Mary og Joseph

Det er jul, en tid på året fylt med forventning og håp. Farge og glitter, duft og smaker – alle sansers store høytid. Barn og voksne venter på gaver, Maria og Josef venter på Jesusbarnet …

Både Mary og Joseph vet hvordan det er å holde et nyfødt barn i armene. Men de vet også hvordan det føles å måtte legge det kjæreste de eier ned i en grav. Barnet sitt.

Mary og Joseph bor i Liberia i Vest-Afrika. Et land der en stor del av befolkningen mangler tilgang til rent vann. Sårbare mennesker har utilstrekkelige boforhold, de mangler både rent vann og grunnleggende sanitærforhold.

Høsten 2015 ble verdens politiske ledere enige om at alle mennesker, uansett hvor på kloden de bor, skulle sikres tilgang til rent vann innen 2030. De samme lederne lovet også gode sanitærforhold til alle mennesker. I FN undertegnet de Bærekraftsmålene, og alle jublet.

Det er gått fem år, og det haster! Fremdeles dør mennesker på grunn av sykdommer relatert til urent vann eller på grunn av dårlig hygiene. De fleste er barn, og barnedødeligheten i vest-afrikanske landet er skremmende høy.

Mary, en ung mor, mistet datteren Agnessa på grunn av diaré og oppkast. Møkkete drikkevann tok livet hennes. Agnessa ble to år gammel.

Joseph mistet sønnen sin. Også han døde på grunn av møkkete drikkevann. Hvor vanskelig må det ikke ha vært for Joseph å se sin lille gutt miste alle sine krefter på grunn av stadig oppkast og diaré?

Vi hører ofte historier om hvor vanskelig det er å få tak i rent drikkevann. En ting er at bekkene blir brukt til klesvask og andre nødvendige ting, men i tørketiden blir denne skitne drikkevannskilden enda skitnere. Den lille mengden vann de klarer å finne, blander seg med sanden og blir brunt og grumsete. Det finnes rent grunnvann i Liberia, men krig og konflikt har ført til at utbygging ikke er blitt prioritert. Dermed må barn vokse opp med trusselen som skittent vann fører med seg, selv om det finnes vann i bakken like under dem. Det er urettferdig!

Derfor prioriterer Misjonsalliansen rent vann. Sammen med lokale kirker og lokale samarbeidspartnere gjør vi folk i stand til å bygge sine egne brønner. Du som leser dette kan være sammen med oss om denne jobben. Ved å gi vann i gave til jul i år kan du sørge for at mødre som Mary og fedre som Joseph slipper å gi familien skittent vann.

Fotografen Pål Laukli har møtt både Mary og Joseph i Liberia og flere barn i området der de bor - under ser du noen av bildene han tok.

Gi en gave