Smilet er stort når Ate Delia jobber i sin nye butikk.
Smilet er stort når Ate Delia jobber i sin nye butikk.

Ny forretning skaper muligheter

Med små investeringer kan noe stort utvikles.

I en liten dagligvarebutikk, øst på Filippinene, står Ate Delia og smiler. Den seks måneder gamle forretningen har gitt nye muligheter for henne og hennes partnere. Ate Delia har som medlem av en av samarbeidspartnerne til Misjonsalliansen fått muligheten til å investere i fremtiden sin. Gjennom mikrofinans og kursing har medlemmene gått sammen om å starte sin egen bedrift.

− Jeg er stolt av hva vi har oppnådd så langt. Og jeg håper inntjeningen fra butikken vår vil hjelpe oss til å spare mer penger som vi kan investere eller bruke på noe viktig for familiene våre, forteller Delia.

Ate Delia står med notatbok.
Ate Delia fører hver kundes innkjøp i en notatbok. Dette hjelper henne med å holde oversikt over inventaret i butikken.

I tillegg til Misjonsalliansens finansiering må også hvert av medlemmene legge inn 500 pesos av egen kapital. Dette sørger for at de får mer eierskap og føler mer ansvar overfor bedriften. Medlemmene bytter også på å bemanne dagligvarebutikken. Det er en av strategiene for å sørge for at alle deltar, ikke bare med å investere penger, men også for å utvikle og drive forretningen. Hvis ett av medlemmene ikke har mulighet til å jobbe i butikken en dag, kan et familiemedlem steppe inn som erstatning.

− Det kan være vanskelig å balansere plikter hjemme og plikter i butikken vår, men jeg er glad for all kunnskapen jeg får og ferdighetene jeg utvikler, forklarer Delia.

Ate Delia med kollega og en kunde i butikken.
Det er alltid to medlemmer som jobber i butikken samtidig.

Tilgang på en lokal bank har til tider gjort det vanskelig for den lille bedriften. Den nærmeste banken ligger timevis unna. Så for øyeblikket befinner alle salgsinntektene seg i en boks i butikken, hvor de ansatte håper den er trygg til de får kjøpt inn nye varer. De har også slitt med rotter som spiser av inventaret i butikken, som igjen påvirker kapitalen deres. Men selv med disse utfordringene er Ate Delia optimistisk for fremtiden.

− Vi har troen på at vi kan slå oddsene med vår felles innsats og samarbeid. Og ikke bare at vi vil klare oss, men faktisk være suksessrike, sier en håpefull Delia.

Gi en gave