F05837d771978dc9d48618 2

Rispapir gir økt inntekt

Fra en spe begynnelse, uten utstyr og med lange arbeidsdager alene, har Huynh Le Chi utviklet en bærekraftig bedrift med ti ansatte.

Huynh Le Chi bor i Cai Be-distriktet i Tien Giang. Her i Mekongdeltaet vokste hun opp, og i en alder av 16 år begynte hun å jobbe for en lokal produsent av rispannekaker, en slags lefse laget av en klebrig type ris. – Etter at jeg giftet meg startet jeg opp min egen virksomhet. Med mitt eget varemerke Le Chi begynte jeg å produsere min egen pannekake-spesialitet basert på kassava. Men vi hadde liten produksjonskapasitet, og vi tjente ikke nok til å dekke familiens utgifter.

En kvinne i landsbyadministrasjonen introduserte Le Chi for mikrofinansbanken MOM. Banken ble i 2002 etablert av Women's Union i Tien Giang-provinsen i samarbeid med Misjonsalliansen. Målet er å bedre livsvilkårene til fattige mennesker i Mekongdeltaet. Le Chi fikk opplæring i låneprosedyrer, og i 2016 tok hun opp sitt første lån. Med 3000 kroner i lån kjøpte hun en rullemaskin for rispapir. Hun sparte tid, utviklet flere produkter og fikk bedre inntjening. – For å øke produksjonen ansatte jeg noen kvinner til å hjelpe meg, og året etter tok jeg opp nye lån, sier hun.

For å øke produksjonen ansatte jeg noen kvinner til å hjelpe meg, og året etter tok jeg opp nye lån

Huynh Le Chi

Størrelsen på Le Chis lån økte til 4000 kroner og etter hvert til 6000 kroner, men også inntektene økte. Nye maskiner for elting og utrulling ble kjøpt inn, og nye produkter ble lansert. – Vi produserer ulike typer riskaker og rispapir med ulike smaker som blant annet ananassmak og sesamsmak. Jeg har også kjøpt en maskin som trekker ut ekstraktet fra kokosmelk.

MOM er en bank med bare kvinner som kunder, og Le Chi er en av 42 000 låne- og sparekunder som får liv og framtid endret på grunn av gode økonomiske betingelser. Men Le Chi er en familiebedrift der ekteparet sammen planlegger arbeidet. – Vi har en årlig omsetning på over 26 000 USD (ca. 220 000 kroner) og 11 000 USD (nærmere 100 000 kroner) i overskudd, og vi sysselsetter ti kvinner i bedriften. Men mannen min og jeg følger utviklingen nøye, og vi må være ansvarlige og forsiktige for å kunne være en bærekraftig bedrift og en god arbeidsplass for andre, forteller Huynh Le Chi.

Gi en gave