
600 småbedriftseiere har fått hjelp – via chatbot!
-Roksi er helt unikt for bedriftstrening i Kambodsja, sier Sochera. Den 30 år gamle bonden driver med avl av dyr og er en av dem som det siste året har bedt om råd og hjelp via chatboten.
Roksi ble lansert av Misjonsalliansen i november 2023, som et digitalt verktøy designet for å hjelpe småbedriftseiere i Kambodsja. Den brukes i dag av 145 bedrifter fra 13 ulike provinser i landet.
- Tenk at man kan få hjelp over hele landet - gjennom telefonen! Sier Sochera.
Hjelper fattige bedriftseiere
Roksi fungerer som en veileder for bedriftseiere ved å tilby rask hjelp og tilgang til kurs via meldingsappen Telegram, som er utbredt i landet. Det unike med Roksi er at opplæringen skjer på khmer, det lokale språket, noe som gjør forretningsrådgivning tilgjengelig for langt flere enn de tradisjonelle engelskspråklige kursene i hovedstaden.
Les også: Jobbskaping er jobb nummer én i kampen mot fattigdom

Får tilgang til egen coach
Chatboten er utviklet i samarbeid med ONOW (Opportunities Now), et team i Myanmar med erfaring fra lignende prosjekter. Gjennom Roksi kan brukere få innledende veiledning via automatiserte samtaler og senere bli satt i kontakt med en ekte coach i Phnom Penh.
Dette gir småbedriftseiere mulighet til å få konkrete råd om utfordringer, sette seg mål og få personlig oppfølging. Med denne teknologien håper Misjonsalliansen å nå ut til enda flere, og prosjektet kan også legge grunnlaget for lignende digitale initiativer i andre regioner.
Har fått mer innsikt
Utviklingen av Chatboten Roksi inngår i Misjonsalliansens Business for Development-prosjekt i Kambodsja.
-Mange småbedriftseiere har fått verdifull innsikt gjennom denne tjenesten, sier prosjektleder Mos San.
– Vi ser at det vi hjelper dem mye med er å endre tankesett. Noen bedrifter sitter ofte litt fast, og det å snakke med noen som kan stille spørsmål, utfordre og pushe dem kan gi de nye måter å gjøre ting på, sier Mos.
– Vi ser at det fungerer. Mange har fått tilgang til nye verktøy og kunnskap som hjelper dem å drive virksomheten sin mer effektivt, sier han.

Skummelt med ny teknologi
Mos forteller at det ikke bare har vært enkelt å få fattige bønder og håndverkere på landsbygda til å ta i bruk en chatbot.
– Mange var skeptiske til at vi skulle bruke teknologi som ikke er så kjent for dem, men vår erfaring viser at det funker. Fordi vi bruker en app som mange er vant med å bruke, virker det ikke så skummelt. Vi har også sett at det å jobbe gjennom partnerne vi har her i Kambodsja, har vært veldig effektivt, forteller han.
En utfordring har vært internett og dekning på telefonen, men Mos forteller at bedriftene de jobber med ofte planlegger for dette og reiser til steder med god dekning når de skal få veiledning over telefon.
Vil dele erfaringer
Nå ser teamet mot 2025, og Mos har mange planer for hva de skal oppnå i det neste året.
– Vi ønsker å starte en erfaringsutveksling og læring mellom bedriftene. Vi vet ikke helt hvordan ennå, men vi ser på om vi kan ha fysiske workshops i provinser hvor vi jobber med flere bedrifter. Vi ser at det at vi også har en fysisk tilstedeværelse gir verdi, sier han.
-Vi ønsker å bygge mer partnerskap. Vi vet at vi kan hjelpe bedriftene med en del ting, men at de også trenger annen type kompetanse som vi ikke har. Derfor ser vi på hvem vi kan samarbeide med som kan tilby denne typen hjelp, sier han.