IMG 20210609 WA0013

Suksessfullt sykurs

Martina Monserrate Menoscal Baque (45) er i dag en suksessfull forretningskvinne, men for bare en kort tid tilbake så livet annerledes ut.

Martina bor i storbyen Guayaquil i Ecuador. En by med store forskjeller. Mange mennesker er uten fast jobb og lever i fattigdom. Hun hadde ingen stabil inntekt, og jobbet deltid som hushjelp. Martina fikk ikke endene til og møtes og var avhengig av ektemannens inntekt. Så kom hun over arbeidet til Misjonsalliansen, som inviterte folk til å delta på entreprenørkurs. Kursene tar utgangspunkt i å bygge nye praktiske ferdigheter og få en forståelse av hvordan man styrer en liten bedrift.

– I det øyeblikket tok jeg en beslutning og meldte meg på kurset for å lage vesker. Jeg har alltid ønsket å ha min egen bedrift. Mine foreldre var selgere og jeg kunne litt om salg, så jeg benyttet meg av muligheten til opplæringen de ga meg, forteller Martina.

På kursene lærer deltakerene hvordan man driver en suksessfull bedrift og hvordan man styrer økonomien sin.

Hun fikk opplæring i entreprenørskap, hvordan lage en business plan og hvordan man bygger en bedrift. Men på grunn av pandemien hadde hun ikke mulighet til å starte opp selv. Hun ble derimot kontaktet av prosjektet, som ønsket å ansette henne til å lage munnbind. Med pengene hun tjente fikk hun kjøpt seg en symaskin.

– Jeg begynte å sy vesker og bager for å selge dem til folk i nabolaget mitt. Men jeg følte at jeg kunne gjøre mer, så jeg ble med på enda et sykurs hvor jeg lærte å lage klær, forteller Martina.

Dette utviklet seg til at hun lagde et trekk til høyttalerne til ektemannen som er DJ. Han hjalp henne med å promotere arbeidet på sosiale medier, og responsen var stor. Hun fikk plutselig henvendelser fra flere folk i musikkbransjen som ville ha designet hennes.

– Nå har jeg kunder fra hele landet, og jeg får bestillinger fra radiostasjoner, TV og kirker. Jeg takker Gud for at jeg har forbedret meg og at jeg kan bidra til økonomien hjemme, sier hun.

Martina har utviklet ferdighetene sine slik at hun kan lage ulike ting ut av tekstil. Hun lager for det meste vesker, bager og klær.

Takket være treningen hun har fått ser hun mye lysere på fremtiden. Og hun ser det positive som har skjedd for andre i lokalsamfunnet.

– Prosjektet skaper muligheter for folk slik at de får et nytt syn på livet. Det å ha ferdigheter på ulike områder er en stor forandring for folk i nabolaget. Alle anerkjenner arbeidet og har stor tillit til prosjektene. Lokalsamfunnet er takknemlige for hjelpen vi har fått, forteller Martina.

Martinas neste mål er å spare opp penger til en egen butikk med flere symaskiner. Hun ønsker å tilby jobb til folk som vil lære og lage vesker. Og med det vil enda flere få en sjanse til å skape et bedre liv for seg selv og sin familie.

Gi en gave