MG 3653

Tapt barndom

Det er en ny dag på jobb for teamet i Rio de Paz. Og i dag er oppgaven som vanlig å dele ut hygienesett og kurver med mat i Jacareslummen, helt nord i Rio.

Fattige favelaer mister barna til vold

Av Thiago Couto

Krigen mellom politi og narkobander

De frivillige bruker munnbind og opprettholder en meter avstand for å beskytte seg selv og andre mot smitte. Vi er ved en bygning hvor organisasjonen tidligere hadde kontorer. Tidligere var bygningen fylt med barn og ungdom som var med på fritidsaktiviteter som lesing og musikk-undervisning, men på grunn av en pågående krig i byen mellom politi og narkobander måtte man slutte med alle aktiviteter. Mange ganger havnet bygningen midt i kryssilden, noe veggene bærer preg av med flere hundre kulehull. I dag brukes stedet som et distribusjons-senter fordi det ikke er trygt for studenter eller lærere å være her.

De etterlatte

Under utdelingen av hygienepakker får Lucas en telefon fra pastor Antonie Carlos Costa, presidenten i Rio de Paz og en av Brasils ledende menneskerettighetsforkjempere. Han forteller at en gutt på syv år har dødd etter å ha blitt skutt i hodet utenfor huset sitt. Hans navn var Italo Augusto. – I tillegg til alt arbeidet vi gjør for å hjelpe folk, arbeider vi også for å forsvare liv. Når et barn dør på grunn av kampen som foregår her i byen, slipper vi alt vi har i hendene og drar dit. Vår jobb er å ta vare på de etterlatte og møte deres behov. Det kan være samtale, hjelp med begravelse eller økonomisk støtte, forteller Lucas som er tydelig berørt av dødsfallet.

Et støtteteam blir raskt etablert og drar til åstedet. Det er ca. 30 km unna. Nabolaget vi drar til er ikke noe som egner seg på bilder. Vi ser familiemedlemmer og naboer som har vært vitne til guttens død. – I dag snudde dagen fra matutdeling til et lite barns tragiske død. Det er slik det er å jobbe i disse omgivelsene. Vi må være til stede, det er ingen andre som stiller opp for familier som dette, forteller Joao Silva som er med i organisasjonen.

70 uskyldige barn drept

Krigen mellom narkobandene og politiet har pågått i mange år. Drapet på Italo er det tredje barnet som dør denne uka. – I årene mellom 2007 til 2020 ble 70 barn drept av tilfeldige kuler i Rio de Janeiro. Det er ofte barn som bor i fattige områder og som plutselig havner midt i krigen. Da vi kom til Italos hus, så jeg den fattige familien og tenkte at dette er bare enda en familie som faller utenfor, sier Antonio.

Utfordringene vi møter i Rio er endeløse. Teamet i Rio de paz kjemper i frontlinjen for en bedre by. Midt i et av de mest besøkte områdene i byen, også av turister, har organisasjonen et fast sted hvor de poster navn og bilde av ofre for vold. – De som har makt og penger i denne byen går forbi dette stedet hver dag. Derfor minnes vi de som blir ofre for den meningsløse kampen som foregår med vold. Livet må overvinne døden her i Rio, avslutter Antonio.

Gi en gave