BYÅSEN 20210822 114907

Tre nye år med Byåsen menighet

Etter mer enn tre år med Liberia-engasjement fornyer Byåsen menighet samarbeidet med Misjonsalliansen.

At Liberia er et land med store behov og at Misjonsalliansen gjør et svært godt arbeid i landet, var avgjørende for det videre engasjementet i Byåsen menighet. Under gudstjenesten søndag 22. august ble den nye avtalen undertegnet av sokneprest Steinar Leirvik og Sverre Vik fra Misjonsalliansen. Den har en varighet på tre nye år.

– I første periode støttet Byåsen menighet våre WASH-prosjekter i Liberia. Altså arbeidet som omhandler rent vann og hygiene. Nåværende avtale gjelder også skole og utdanning og vold i nære relasjoner (SGBV), forteller Sverre Vik. Han har i flere år hatt tett oppfølging av Misjonsalliansens ulike menighetsavtaler.

Signeringen fant sted under en familiegudstjeneste med to dåpsfølger, og Sverre skulle vise film fra Liberia og informere og fortelle om arbeidet og innholdet av den inngåtte avtalen. Han hadde gjort sine grundige forberedelser og fundert på hvordan han skulle snakke om seksualisert og kjønnsbasert vold på en familiegudstjeneste. Han ble «reddet» av en 12 år gammel jente.

– Like før jeg skulle fram for å informere sang en jente en nydelig solosang om ikke å miste motet eller føle avmakt om verden noen ganger kan føles stor og vanskelig. Jeg ble så berørt av sangen hennes at jeg der og da måtte endre det meste av manuset mitt, sier han.

Det gjelder nettopp å ikke miste motet. Sverre fortalte om gutten som på en strandtur med faren kastet ut én og én sjøstjerne som hadde forvillet seg opp på stranda. «Dette hjelper ikke stort. Det er jo tusenvis av sjøstjerner her» sier faren, mens gutten kaster ut enda en sjøstjerne og sier: «Det hjalp i alle fall for denne her.» – Slik tenker vi i Misjonsalliansen, og vi mister ikke motet. Nå har 50 000 mennesker fått tilgang til rent vann i Liberia, fortsatte Sverre Vik, som i tillegg også fikk sagt litt om vold i nære relasjoner, om hvordan det store antallet barnesoldater under borgerkrigen påvirket en hel generasjon og at god utdanning er redningen for Liberia.

Den svært fotballinteresserte Sverre Vik hadde også store forhåpninger om å treffe legenden Rune Bratseth, som er aktiv i Byåsen menighet. Etter gudstjenesten tok han på seg drakta Rune Bratseth brukte i en kamp i 1993 da Werder Bremen slo Bayern München 1-0, og drakta var signert av den norske fotball-legenden. Bratseths sønner hadde gitt farens drakt til en KG-aksjon i Oslo, og den hadde til slutt havnet hos Sverre. – Jeg stod i drakta og delte ut informasjon om Misjonsalliansen, og lykken var stor da jeg endelig møtte Rune Bratseth, forteller Sverre og ler godt.

Den aktive menigheten i Trondheim er takknemlig for samarbeidet med Misjonsalliansen og har store planer for de neste årene. Menigheten har allerede vunnet én reise til Liberia og ønsker seg flere, slik at de etter hvert kan sende en liten gruppe fra Byåsen til Misjonsalliansens arbeid i Liberia. Sverre Vik deltok på gudstjenesten sammen med Jan Schrøder, Misjonsalliansens nye utsending til Vietnam og som selv er fra Trondheim. De er begge imponert over givergleden i Byåsen menighet.

– Etter gudstjenesten var det kirkekaffe ute og samtidig Håpsløp for barna. De løp runder rundt kirken, og hver runde var sponset av familier og venner, og inntektene gikk til misjonsprosjektet i Liberia. En eldre mann, som var med i ett av de to dåpsfølgene, hilste på meg etterpå og var tydelig rørt over Liberia-engasjementet i menigheten. «Nå har jeg vippset en god slump til dere», sa han. Bare på vipps kom det under gudstjenesten inn mer enn 11 000 kroner, avslutter Sverre Vik.

Gi en gave