Iloilo klimaendringer ekstremvær Foto Fride Maria Nasheim

Trygghet når tyfonene herjer

Filippinene ligger i et av verdens mest ustabile områder, og klimaendringene går hardt ut over befolkningen.

Vi har akkurat landet i ferieparadiset Iloilo. Sola skinner, og øya viser seg fra sin beste side. Når vi sitter i bilen og kjører langs landeveien, er det lite som tyder på at stedet bare noen dager tidligere hadde vært oversvømt etter en tyfon.

Vi blir møtt av Gaudencio Boko Jr., også kjent som pastor Aman. Han jobber som prosjektleder for Misjonsalliansens partner på øya. Han tar oss med ut til mangrovetrærne som vi har plantet langs kystlinja.

– Mangrovene fanger bølgene før de når boligområdene. Og med bølgene kommer også sand som blir igjen i trærne når vannet trekker seg tilbake. Noe som er bra fordi jordnivået heves. Så jo flere mangrovetrær vi har, desto bedre kan vi beskytte lokalbefolkningen, forklarer pastor Aman.

Mangrovetrærne blir plantet flere steder langs kysten.
Mangrovetrærne blir plantet flere steder langs kysten.

I tillegg holdes det beredskapskurs hvor befolkningen lærer om evakuering og hva de bør gjøre når en naturkatastrofe inntreffer. Det er også et særlig fokus på barna.

– Barna er veldig sårbare. De er noen av de som blir mest berørt i samfunnet når katastrofene inntreffer. Derfor er det viktig at de er klar over hva som påvirker dem. Det er grunnen til at vi lærer dem om beredskap. Gjennom dette vil de også oppmuntre foreldrene sine til å ta sikkerheten deres på alvor, avslutter pastor Aman.

Østers gir håp for fremtiden

Vi møter ekteparet Corazon (58) og Roberto (60) på turen vår i Iloilo. I 15 år har de drevet med østers sammen. Corazon ser kjærlig bort på ektemannen og smiler.

Arbeidene ektepar
Ekteparet høster østersene rundt tre ganger i måneden. en normal arbeidsdag tar fem timer, og de får 15–20 flasker med østers.

– Jeg elsker å jobbe sammen som familie. Noen ganger tar vi med barnebarna når vi skal hente østers, og det føles som at vi har piknik. Vi har med mat og vi koser oss sammen, Samtidig som de henter østers, passer ekteparet også på å ta vare på naturen rundt seg.

– Vi er takknemlige for mangrovetrærne og vet hvor viktige de er for å beskytte kysten. Vi passer derfor på at vi ikke skader dem når vi henter østers. Vi plukker også opp søppel langs kysten når vi går i land, sier Roberto.

Misjonsalliansens partner på øya har også gitt dem opplæring i bærekraftig østersdyrking.

– Vi lærer stadig mer om hvordan vi kan dyrke østers på en mer bærekraftig måte. Vi har blant annet lært om hvordan vi kan dyrke østers uten å bruke så mye fôr. Dette er viktig for å bevare miljøet rundt oss, sier Corazon.

For ekteparet betyr østersdyrkingen mer enn bare inntekt og bærekraftighet. Det gir dem også håp for fremtiden.

– Vi tror på en lysere fremtid. Vi har håp om at barna våre vil få det bedre enn oss. Og med Misjonsalliansens hjelp tror vi at det kan bli en realitet, avslutter Corazon.

Familie på Filippinene
Din gave forvandler liv - som denne familien. De har fått økt inntekt og større trygghet i møte med ekstremvær på Filippinene.

Arbeid for utdanning

Vi er fattige, og vi har ikke så mye midler, men vi strekker oss langt for utdanning. Det er vår største drøm, forklarer Corazon mens hun tørker noen tårer.

Derfor er det viktig at de har en stabil inntekt, men med økende klimautfordringer har det blitt vanskeligere å drive med østers.

– Nylig var det en tyfon her, og den er én av mange tyfoner. Det ødelegger bambusstokkene som vi bruker for å få østersen til å feste seg. Alt vaskes bort og ødelegger inntekten vår. Og da tar det ett år før vi kan høste igjen, sier Roberto bekymringsfullt.

Misjonsalliansen jobber for å sikre inntektsgrunnlaget til lokalbefolkningen. Og ekteparet har fått beredskapskurs slik at de er forberedt når naturkatastrofene kommer.

– Vi er veldig redde. Vi er redde, men klare, avslutter ekteparet.

Gi en gave