
USA etterlater bistandsvakuum i Misjonsalliansens samarbeidsland
Den siste uken har vært dramatisk for bistandsarbeid verden over. USA, lenge verdens største bistandsyter, fryser nå all støtte til utviklingsland. Dette setter tusenvis av hjelpeprosjekter i fare og rammer sårbare samfunn hardt – også i land der Misjonsalliansen har vært en viktig aktør i mange år.
Trump kutter bistand for å spare penger
Stansen i bistandsmidler var et av de første tiltakene Donald Trump innførte etter at han ble president for andre gang. Han frøs all internasjonal bistand i 90 dager og opprettet samtidig DOGE, et nytt byrå ledet av Elon Musk, med mål om å effektivisere og kutte i det amerikanske statsapparatet. USAID, USAs bistandsdirektorat, er blant de hardest rammede, og står nå i fare for nedleggelse.
En verden i usikkerhet
Kuttene får umiddelbare konsekvenser i utviklingsland, der USAID ofte har vært den største bidragsyteren. Flere hjelpeorganisasjoner, inkludert Flyktninghjelpen og Caritas, har allerede måttet stanse prosjekter grunnet manglende finansiering.
– Jeg er genuint bekymret for verden og verdens fattige. Vi har ennå ikke sett de fulle konsekvensene av USAs bistandskutt, men det vil ikke ta lang tid før de merkes – særlig innen helsearbeid som HIV-forebygging og -behandling. Se for deg hva som skjer dersom HIV begynner å spre seg ukontrollert igjen, sier Misjonsalliansens generalsekretær Heidi Sandvand Hegertun.

Stabiliteten trues
USAID har vært en global nøkkelaktør i utviklingsarbeid, med tilstedeværelse i 130 land, samarbeid med 4 000 partnere og 10 000 ansatte, hvorav to tredeler arbeider utenfor USA. I 2023 utgjorde bistanden 64,7 milliarder dollar. Til sammenligning har Norad et budsjett på 58,6 milliarder kroner og kun 250 ansatte.
– USAID har ikke bare levert nødhjelp i kriser, men også vært en drivkraft for utdanning og helse, men også sivilt samfunn og arbeid for menneskerettigheter. De har hatt et godt system for behovskartlegging og prosjektstøtte, som har vært lokalt forankret. Nå ser vi umiddelbare kutt i humanitær hjelp, men de langsiktige konsekvensene for helse og utdanning vil bli enda mer alvorlige. Dette undergraver innsatsen for å bygge en stabil verden og etterlater et tomrom som raskt kan fylles av totalitære krefter, sier Hegertun.
Misjonsalliansens samarbeidsland rammes
Misjonsalliansen har prosjekter i Liberia, Uganda og Etiopia – land som nå må håndtere store økonomiske utfordringer etter USAIDs tilbaketrekning.
-Vi ser allerede dramatiske konsekvenser av at USAID trekker seg ut i Liberia, sier Alex van Duinen, som er Misjonsalliansens landirektør og utsending til Liberia.
Ønsker du å hjelpe? Støtt Misjonsalliansens arbeid ved å bli Fadder HER!
-Ansatte i utviklingssektoren forlater landet, og prosjekter har allerede stoppet opp. Liberia står fortsatt overfor enorme utfordringer med ekstrem fattigdom, og denne situasjonen vil føre enda flere mennesker ut i fattigdom, sier han.
- Liberia: USAID har vært en av de største bistandsaktørene i Liberia og hatt bred tilstedeværelse i landet. Kuttene rammer utdanningssektoren direkte, svekker skoletilbudet og fratar hundrevis av liberiske organisasjoner livsviktig støtte.
- Etiopia: Landet står overfor et økonomisk sjokk som særlig rammer helsesektoren. Flere klinikker må stenge, helsetjenester avsluttes, og millioner mister tilgang til nødvendig behandling. Etiopia er en av de største mottakerne av USAID-midler, og kuttene vil få alvorlige konsekvenser.
- Uganda: HIV-forebyggingen står i fare. USAID har finansiert programmer som når over to millioner mennesker, og uten disse midlene risikerer man en oppblomstring av HIV og andre helseutfordringer.
Mobilisering for å møte krisen
– Vi er i tett dialog med landkontorene våre for å kartlegge hvordan kuttene påvirker partnerne våre og de sårbare menneskene vi jobber med, sier Hegertun.
– Vi må også vurdere hvordan vi kan bistå dem best mulig. Arbeidet vårt med økonomisk inkludering, beskyttelse av barn og unge, og utvikling av sterke lokalsamfunn blir viktigere enn noen gang. Vi vil aldri kunne fylle tomrommet etter USAID, men vi må gjøre det vi kan for å mobilisere støtte her hjemme og satse på prosjekter som kan skape økt trygghet og stabilitet i disse landene, sier hun.