Heidi sandvand hegertun foto ida cecilie madsen

Bruk av internat i Misjonsalliansen

Podkasten «Misjonærbarna» har i det siste skapt økt oppmerksomhet om vonde opplevelser og traumer.

Det gjør utrolig vondt å høre hvordan bruken av internat har satt barn i en sårbar situasjon der de har blitt utsatt for omsorgssvikt og overgrep, sier generalsekretær i Misjonsalliansen Heidi Sandvand Hegertun.

Beklager bruken av internat

Misjonsalliansen har også bidratt til denne praksisen ved å være medeier av et internat tilknyttet den norske skolen på Taiwan. Om lag 35 barn av organisasjonens misjonærer gikk på skolen mens den var i drift i årene fra 1966 til 1992. Flere av disse barna bodde på internat i kortere eller lengre perioder.

– Til både barna og foreldrene deres, ønsker jeg på vegne av Misjonsalliansen å beklage at vi som organisasjon la til rette for bruken av internat. Det var galt å bidra til en praksis som skilte barn fra sine foreldre, sier generalsekretær Heidi Sandvand Hegertun.

Ønsker kontakt velkommen

Samtidig med de andre organisasjonene tok også Misjonsalliansen skriftlig kontakt med tidligere internatbarn for omtrent 15 år siden. Det var noen få samtaler i etterkant, men ikke mange.

Henvendelsene vi har sendt ut tidligere kan av ulike årsaker ikke har nådd frem, eller at noen ikke har tatt kontakt med oss fordi de var usikre på hvordan de ville bli tatt imot. For eksempel fordi vi som organisasjon ikke tydelig nok tok ansvar og beklaget.

Vi håper at de som ønsker det tar kontakt og deler sin historie, sier generalsekretæren.

Vil bistå med støtte og ta ansvar

I den kontakten vil Misjonsalliansen være åpne for hva hver enkelt opplever at vil bidra til å bearbeide det de har opplevd.

Erfaringer fra slike saker i andre organisasjoner er at det å bli sett for det vonde en har opplevd og få plassert ansvaret på rett sted, i seg selv kan oppleves frigjørende. Vi bidrar gjerne i personlig dialog for å tydeliggjøre at vi bærer ansvaret for det systemet de var en del av, forklarer Sandvand Hegertun.

Til deg som ønsker kontakt:

Kontakt generalsekretær på Heidi.sandvand.hegertun@misjonsalliansen.no eller telefon 416 59 751. Om du heller vil sende oss noe anonymt, kan du bruke varslingskanalen vår ved å klikke her.

Eventuelle mediehenvdelser gjøres til pressekontakt på andreas.loland@misjonsalliansen.no eller 408 29 305.

Gi en gave