Marina sammen med kua Salita som gir god melkeproduksjon.
Marina sammen med kua Salita som gir god melkeproduksjon.

Ostesuksess

Melkebonden Marina (29) og ektemannen Zenon (31) har gjennom mikrofinans fått utvidet produksjonen sin og selger ost med god fortjeneste.

På høyplatået, 4000 meter over havet, strekker det flate landskapet seg så langt øyet kan se. Vi er en time unna La Paz i Bolivia og i det fjerne kan man kimte de høye fjelltoppene. Sola skinner og det friskt i lufta. Vi er på besøk hos melkebonden Marina som viser oss rundt på gården.

– Hver morgen står jeg opp klokken seks for å melke kuene, forteller hun.

Ute på jordet står det flere kuer og beiter. For bare noen år siden var det ikke slik. I 2017 dro Marina og ektemannen Zenon til Diaconia, mikrofinansbanken til Misjonsalliansen, for å be om et mikrolån.

– Det som var annerledes med Diaconia fra andre banker, var at de støttet oss med små lån uten at vi hadde noen garanti for pengene. De ga oss en sjanse. Og når vi viste at vi klarte å håndtere lånene fikk vi etter hvert mer penger. Vi betalte alltid tilbake innenfor tidsfristen som førte til at vi faktisk fikk et lån på 100.000 kr, forklarer Marina.

Marina og ektemannen
Marina og ektemannen Zenon har fått kjøpt en ny lastebil med mikrolånet sitt.

Dette gjorde at bøndene kunne utvide virksomheten og virkelig satse på produksjonen sin. De har fått kjøpt inn flere melkekuer, mer fôr og en større lastebil for å frakte varene til markedene i byen.

– Det er en stor bragd for oss. Jeg ser andre mennesker på min egen alder som bare forblir som de var før, mens vi har hatt en stor fremgang.

Marina tar oss med inn på et lite rom hvor hun lager osten sin. På gulvet står det et tårn med ost som holder på å ferdigstilles og bak henne står det et fullt brett med ost som modnes. Marina har blitt flink til å lage ost og produktene er kjente for å ha høy kvalitet.

– Jeg har et bakeri som kjøper osten min for å produsere empanadas som de selger i La Paz. De har valgt osten min fordi det er en spesiell kvalitet. Dette er en fast avtale som jeg har hatt i syv år der de kjøper hele mengden, så vi slipper å selge osten vår stykke for stykke.

Marina
Hver morgen lager Marina ost av dagens melk.

Marina smiler, og man kan se at tennene hennes er dekket av et gullbelegg. Dette er et tegn blant de innfødte på at man har penger. Osteproduksjonen har vært bra for familien hennes.

– De dagene jeg ikke selger osten min til bakeriet, drar jeg til de lokale markedene. I løpet av en uke kan vi tjene opptil 7000 kr. Dette er en stor forandring for familien min.

Noe som startet som smålån har vokst seg til en stor suksess og helt andre fremtidsutsikter for Marina og familien.

– Vi er så glade og takknemlige for all støtten vi har fått. Fremgangen vår er stor, og vi er veldige motiverte fra starten av dagen til vi går og legger oss. Vi er utrolig fornøyde med alt vi har fått til», sier Marina takknemlig.

Ost
Gi en gave