Bjarne og hans kone Alfhild forvandlet tusenvis av menneskeliv i løpet av sin tjeneste på Taiwan.
Bjarne og hans kone Alfhild forvandlet tusenvis av menneskeliv i løpet av sin tjeneste på Taiwan.

Bjarne Gislefoss til minne

Et liv i tjeneste for «disse mine minste» er over. Etter ham står en talløs rekke av takknemlige mennesker med forvandlede liv.

Diakon og misjonær Bjarne Gislefoss døde brått i sitt hjem den 16. desember, bare noen dager før han ville ha fylt 100 år. Han ble begravet den 29. desember i Konsmo kirke.

Bjarne Gislefoss dro til Taiwan som misjonær i 1952. Da var Taiwans økonomi i ruiner etter andre verdenskrig og medisinske ressurser var få. Sammen med sin kone Alfhild, som var utdannet lege, var han misjonær på øya i over 60 år. Gislefoss var med å grunnlegge Puli Christian Hospital i fjellområdene i det sentrale Taiwan, der urbefolkningen levde i ekstrem fattigdom.

Det som startet som noen bambushytter på 50-tallet, ble bygget møysommelig opp år etter år. Selv som øverste leder ved sykehuset vasket Bjarne toaletter, bar ut søppel og bar avdøde pasienter ned trappene i sykehuset. Alt for å lede sine medarbeidere med omsorg og å være et eksempel til etterfølgelse.

Sykehuset er i dag en topp moderne institusjon, med over 300 sykepleiere og rundt 70 leger. Det drives fortsatt etter misjonærenes visjon, mens Bjarne minnes ved at han omtales varmt og enkelt som «bestefar» av dem som jobber der.

Så sent som i høst kom en delegasjon på hele 18 personer fra Taiwan til Norge for å hedre ham med et æresdoktorat ved National Chi Nan University, som har vokst ut av sykehuset han startet. Utdelingen ble direkteoverført til Taiwan, så de som ikke kunne være med skulle få hendelsen med seg. Han har også tidligere mottatt en rekke ordner og utmerkelser for sin store tjeneste på Taiwan, deriblant St. Olavs orden.

Selv om Bjarne ønsket lite oppstyr rundt seg selv, så godtok han utmerkelsene fordi det løftet frem det diakonale oppdraget fra Matteus 25 som han hadde gjort til sitt livs oppdrag: «Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg».

Misjonsalliansen takker Bjarne Gislefoss for hans store og utrettelige innsats!

Av Heidi Sandvand Hegertun, generalsekretær i Misjonsalliansen

(Minneordet var også på trykk i Vårt Land den 28. desember 2022)

Gi en gave