Rundt 800.000 barn på Filippinene må jobbe i stedet for å gå på skole.
Rundt 800.000 barn på Filippinene må jobbe i stedet for å gå på skole.

La oss bryte barrierer

Utdanning for alle forvandler liv

Av Christian Dacdac, programrådgiver på Filippinene

Jeg er onkel til nevøer og nieser i alderen 1 til 10 år, og jeg ønsker dem selvsagt et godt liv med like muligheter som alle andre barn. Dessverre er det ikke realiteten for veldig mange barn og unge her på Filippinene.

Å jobbe i Misjonsalliansen har åpnet øynene mine for hvor vanskelig virkeligheten er. At mange av våre barn ikke engang har mat nok til å bli mette, skolegang og andre basale behov. På Filippinene viser data at mer enn 800 000 barn har jobber som kan beskrives som barnearbeid; 1,1 millioner barn og unge i skolealder er ute av skolen; og to av tre barn rapporterte å ha opplevd en form for fysisk overgrep. I tillegg har problemer med seksuelle overgrep, både fysisk og online, økt under pandemien.

Jeg er takknemlig for alle støttespillere og givere i Norge.

Christian, lokalt ansatt i Misjonsalliansen

Jeg har vært vitne til og snakket med barn som arbeider i farlige omgivelser, utsatt for sterke kjemikalier, skarpe gjenstander som knuste briller og rustne provisoriske kniver. Barn som bor i enkle hus inne på en kirkegård, og barn med funksjonsnedsettelser som ikke får dem omsorgen og hjelpen de trenger. Det er så mange andre saker om barn og unge som enten er skjult eller urapportert. Dataene alene er hjerteskjærende, men å se dem er i virkeligheten ødeleggende.

Å sikre tilgang til god utdanning er en av de tingene vi i Misjonsalliansen og våre partnere jobber med for å gi barna på Filippinene en sjanse. Tiltak som tidlig læring, online og offline opplæringsprogrammer, alternative læringssystemer utenom skolen, og partnerskap med offentlige institusjoner og andre partnere bidrar alle til at vi sikrer utdanning for alle barn og ungdom.

Misjonsalliansens lokalt ansatte på Filippinene
De ansatte på landkontoret på Filippinene. (Christian er nr. to fra høyre)

Vi tror at utdanning er en av de viktigste byggesteinene i å bryte barrierer for barn og unge. Så de kan bygge en bedre fremtid for seg selv og sin familie. Jeg var selv også en gang en elev, og utdanning var i stor grad det som gjorde meg til den jeg er i dag.

Jeg er takknemlig for alle støttespillere og givere i Misjonsalliansen i Norge for at vi kan hjelpe de barna som faller utenfor. Vi klarer kanskje ikke å løse alt, men arbeidet vi gjør legger til rette for at de barna vi hjelper får en bedre morgendag.

Må Herren fortsette å velsigne dere, og gi visdom, og måtte Gud dekke våre barn med hans kjærlighet og beskyttelse, slik at ingen våpen skal ha fremgang mot dem.

Gi en gave