Roksi1 nett

Chatbot skal hjelpe små bedrifter på landsbygda

Hvis du reiser rundt i Kambodsja, både i byen og på landsbygda vil du se mange små kiosker, butikker og bedrifter. Mange starter sin egen bedrift og lever av å selge varer eller tjenester.

Entreprenørskapsånden er veldig sterk i Kambodsja, og i de fleste familier finner du én eller flere bedrifter. Business for development (BfD) er et prosjekt som ble startet for å styrke lokale bedrifter og sikre økonomisk vekst. I den første fasen av prosjektet har teamet jobbet med å se på hva som er behovene i Kambodsja og hvordan de kan løses. Det ble startet en bedriftsklubb for å samle mennesker som driver små og mellomstore bedrifter, hvor de kunne dele erfaringer og kunnskap med hverandre.

Teamet som jobber i BfD har nå vokst til syv personer, og målene i prosjektet er å styrke Kambodsjas bedrifter og fremme bærekraftig økonomisk vekst. Etter erfaringene teamet skaffet seg gjennom businessklubben og andre tiltak har de nå kommet frem til hva prosjektet skal gjøre. Svaret ble å lage en chatbot.

Menneske
Styrker de små: I de fleste kambodsjanske familier finner du én eller flere bedrifter. Målene i prosjektet er å styrke bedriftene og fremme bærekraftig økonomisk vekst.

Hils på Roksi

En chatbot er en tjeneste som gjør at man enkelt og raskt kan få hjelp til spørsmål og ta ulike kurs som fører bedriften videre. Du har kanskje selv opplevd å stille spørsmål til en bedrift via en chat-tjeneste og få svar med en gang. Dette er mest sannsynlig en chatbot.

Denne chatboten har fått navnet Roksi og skal lanseres i november. Noe av det unike med Roksi er at kursingen er på khmer, det lokale språket. Mye av business-treningen som blir gjort er lagt til hovedstaden og er på engelsk. Dette gjør at det er et ganske begrenset antall mennesker som har tilgang til denne støtten. De fleste mennesker i Kambodsja eier en smarttelefon og bruker et meldingsprogram som heter Telegram, det er her man vil finne chatboten Roksi. Om du vil se hvordan den fungerer, kan du scanne QR-koden og se den både på khmer og engelsk.

Gjennom Roksi vil små bedriftseiere langt unna de store byene og uten kunnskap om engelsk kunne få hjelp og veiledning i hvordan de kan vokse og utvikle sin bedrift. På sikt kan de kanskje ansette flere og gjennom dette skape flere gode arbeidsplasser i Kambodsja.

Mobil
Rask hjelp: De fleste mennesker i Kambodsja eier en smarttelefon og bruker et meldingsprogram som heter Telegram. Det er her man vil finne chatboten Roksi.

Gjennom Roksi kan vi nå mange flere

Chatboten er utviklet sammen med et team i Myanmar, kalt ONOW (Opportunities now). De har tidligere gjort lignende bedriftstrening i Myanmar med stor suksess. Når en bruker starter å bruke chatboten, vil den etter hvert bli satt i kontakt med en ekte coach som sitter på kontoret vårt i Phnom Penh. Gjennom hyppige og konkrete samtaler kan bedriften få svar på utfordringer, sette seg mål og få veiledning på veien videre.

Roksi vil gi Misjonsalliansen og BfD-prosjektet en unik mulighet til å teste ut bruken av en chatbot i bedriftstrening. Det vil gjøre at man kan nå mange flere, og vi er veldig spente på å se hvilke resultater som kan komme ut av dette prosjektet. Med læringen fra dette prosjektet kan vi kanskje også anvende teknologi i andre opplæringssammenhenger der det er store geografiske avstander.

Gi en gave