Bolivia Felix Lobo R

FRA ARKIVET: Delaktig i egen utvikling

Dette var i utgangspunktet et frodig område. Men vannmangel som følge av klimaendringer hindret landsbyen i å utvikle seg. Så skjedde det noe.

Vi er i Challoma Chico, et lokalsamfunn i kommunen Yaco, 19 mil fra hovedstaden La Paz i Bolivia. Det bor 30 familier i landsbyen, og de livnærer seg av å dyrke poteter og erter og av epler og pærer og annen frukt. Bøndene, i all hovedsak fra urfolket Aymara, selger produktene sine i byene Oruru og La Paz og på de mer nærliggende markedene.

Men de har ikke alltid hatt det så bra som i dag. Misjonsalliansen har siden 2015 jobbet med mange ulike prosjekter flere steder i kommunen, og nå har også Challoma Chico fått hjelp.

Med varme og vennlige smil blir vi ønsket velkommen av bonden Felix Lobo. Han forteller om Yaco, der deler av kommunen ligger på over 4000 meters høyde og hvor man kun dyrker poteter og om sin egen landsby som ligger lenger nede i et av dalførene. – Området vi bor på har en behagelig temperatur på 18 til 20 grader, og vi kan dyrke både frukt og grønnsaker, men vårt viktigste produkt er erter. Men før vi fikk vann og effektive vanningsanlegg var det vanskelig å drive med fortjeneste, forteller han.

Tidligere slet de lokale bøndene med skadedyr og sykdommer på plantene, og de manglet gjødsel og annet utstyr. Den vanskelige situasjonen skyldtes mangel på vann, klimaendringer, og mangel på kunnskap og faglig hjelp.

– Det var i 2018 det begynte å endre seg. Vi ble med i et større utviklingsprosjekt, og vi var alle deltakende i de endringer som over et par år ble gjennomført hos oss. Vi fikk opplæring og faglig oppfølging, vi deltok på kurs og seminarer, og vi delte våre erfaringer med hverandre, forteller 67 år gamle Felix Lobo.

Par som smiler

Ekteparet Nelly Huanca og Jhonny Lobo har samme historie å fortelle. De er også bønder og har vært svært aktive i det pågående prosjektarbeidet i lokalsamfunnet sitt. Jhonny er blind, men som han selv sier: «Jeg har ingen begrensninger så lenge jeg kan jobbe sammen med kona». Nelly forteller at de lenge hadde hatt drømmer om å motta profesjonell hjelp, og de er veldig glade for resultatet.

– Mens vi før gjorde mange feil, kan vi nå så tre ganger i året. Vi har sunnere planter, og vi kan høste fire ganger så mye erter som vi gjorde tidligere, sier hun, og Jhonny legger til: – At vi en dag skulle få vårt eget vanningsanlegg var bare en fjern drøm. Det var en stor jobb å få det til, men med hjelp utenfra kan vi nå vanne åkrene våre.

Både Felix, Nelly og Jhonny er takknemlige over at Misjonsalliansen valgte å jobbe også i deres lille lokalsamfunn. Men de har ikke sluttet å drømme. – Vi har fremdeles utfordringer med transportere produktene våre til markedet der vi kan selge dem. Nå vil vi bygge ny vei som er framkommelig også når det regner. Da slipper vi å bære alt vi skal selge på ryggen. De siste to-tre årene har vi sett og lært hvordan vi skaper utvikling, og da kan vi kanskje også lage ny vei, konkluderer de fornøyde bøndene.

Skrevet av Norah Romero
Gi en gave