ST22

En ny sjanse

Som tiåring måtte Danilo droppe ut av skolen for å hjelpe familien på flaskefabrikken.

Beslutninger er en stor del av menneskelivet. Det er imidlertid tider når man må velge mellom uønskede valg. I slike situasjoner krever beslutningen at man ofrer noe. Dette er et slikt liv som Danilo har opplevd – en ung mann som måtte ofre seg i en tidlig alder.

Seksten år gamle Danilo er den tredje eldste blant seks søsken. Han bor for tiden med familien sin i en flaskefabrikk. Moren hans er den som tar seg av barna og huset, mens faren jobber som kvalitetskontrollør i samme flaskefabrikk som de bor i. Selv om han alltid jobbet hardt, var farens inntekt fortsatt ikke tilstrekkelig til å dekke deres daglige utgifter.

Måtte droppe ut av skolen

Da Danilo var ti år gammel og gikk i femte klasse på barneskolen, bestemte han seg for å droppe ut av skolen etter å ha vært vitne til hvor vanskelig livet var for familien deres. Hans yngre søsken hadde lungebetennelse, og de trengte en betydelig sum penger til medisinsk behandling. Hans eldre søster studerte også, noe som gjorde deres økonomiske situasjon enda mer utfordrende. For å lindre problemene deres bestemte han seg for å ofre utdannelsen.

I ung alder var Danilo allerede klar over livets realiteter. Som elleve år gammel begynte han å jobbe som hjelper for en familie i nærheten av dem, mens han også jobbet som flaskevasker på flaskefabrikken. Han gjorde alt dette for å hjelpe familien sin, og prioriterte deres velferd fremfor sin egen. Selv om foreldrene hans ikke var enige i avgjørelsen hans, klarte de ikke å gjøre noe på grunn av deres vanskelige situasjon.

Barn
På flaskefabrikkene må barna jobbe istedenfor å gå på skole.

I nesten fem år var det slik Danilo levde livet sitt. Han jobbet hardt for å forsørge familien. Inntil han en dag fikk høre om Misjonsalliansens partner. I de påfølgende dagene gjennomførte de en promotering av alternativ utdanning for arbeiderne på flaskefabrikken. Danilo ble intervjuet, og han bestemte seg umiddelbart for å melde seg på. Han tenkte det kunne være muligheten han hadde ventet på for å komme tilbake til skolen.

Alt startet derfra. Danilo pleide å være en sjenert gutt, som alltid holdt seg stille på sidelinjen, men nå er han en aktiv ungdom som deltar i ulike aktiviteter og treninger i regi av Misjonsalliansen.

– Misjonsalliansen har hatt en betydelig innvirkning på livet mitt. De er grunnen til at jeg har lært mange viktige ting, som å utvikle meg selv, sier han.

Danilo
Danilo (til venstre) får undervisning.

Opplæringen i blant annet lederskap og psykososial støtte, har vært til stor hjelp for å bli bedre kjent med seg selv og forbedre selvfølelsen. Danilo studerer fortsatt og deltar aktivt på veiledningsøkter for elevene som gjennomfører alternativ utdanning.

– Jeg får god veiledning, og det hjelper meg i studiene og til å forstå leksjonene bedre, legger han til.

Selv mens han studerer, er han aktivt medlem av ungdomsutvalget og helseutvalget i lokalsamfunnet. Han deltar alltid i promoteringen av alternativ utdanning fordi han vil at andre som sluttet på skolen skal få sjansen til å studere igjen. Gjennom alt dette kan man se hvor mye Danilo har forandret seg. Han gikk fra å være en sjenert og usikker gutt til en som er selvsikker nok til å møte andre. Fra en sønn som ofret studiene til en som fikk en ny sjanse til å fortsette drømmene sine.

Livet er fullt av tøffe valg, og Danilo vet dette altfor godt. Han har møtt en rekke situasjoner der han måtte velge mellom to uønskede alternativer, hver med sine konsekvenser. Det er ikke lett å ta slike beslutninger, spesielt når de påvirker ens liv betydelig. Men for han, var alle vanskelighetene hans inspirasjon til å fortsette. Og han er veldig takknemlig for alle mulighetene som har blitt gitt han.

Tusen takk for at du er giver i Misjonsalliansen! Du gir barn som Danilo skolegang og muligheten til en bedre fremtid.

Gi en gave