Ana

Et ballerinatalent fra Brasil

Hver dag gikk Ana forbi danseskolen på vei til skolen. Drømmen og det inderlige håpet om å få danse ballett ble stadig sterkere.

– Store plakater med bokstavene BALLETTKLASSER lyste mot meg hver gang jeg gikk forbi lokalene. Jeg drømte om å bli ballerina en dag. Jeg visste godt at mamma hverken hadde penger til dansetimer eller ballettklær, forteller Ana.

Den lille familien bor i en favela utenfor byen Joinville, sør i Brasil. Her har Misjonsalliansen i mange år finansiert arbeidet Missão Criança. Og en dag får Sandra, mammaen til Ana, høre om et prosjekt som skal gi Ana akkurat det hun drømmer om. – Både mamma og jeg jublet av glede da det gikk opp for oss at jeg skulle få begynne på ballettskolen, sier den lille danserinnen.

Det skulle vise seg at Ana ikke bare fikk drømmen sin oppfylt, men at hun også hadde et stort talent. – Ana har blitt mye mobbet og har ikke alltid hatt det så lett på skolen. Nå ser jeg at datteren min har fått mye bedre selvtillit. Jeg er sikker på at danseskolen vil føre til en bedre fremtid for henne, forteller moren.

– Prosjektene i Brasil er mange og sammensatte, og vi tilpasser tilbudet til de lokale forholdene. Ofte er det hensiktsmessig med idrett og andre liknende aktivitetstilbud, sier Jørgen Haug, landansvarlig for Brasil. Han har besøkt favelaer i Brasil utallige ganger og sett at slike nabolag har skjøre og dårlige oppvekstsvilkår. Familiene mangler dessuten økonomiske forutsetninger for å kunne gi barna positive fritidstilbud.

– Sport og andre fritidsaktiviteter er med på å skape gode verdier. Målet er å holde barn og unge borte fra narkotika og rus. De skal få lov til å utvikle seg i trygge omgivelser. Korona eller ikke, Misjonsalliansen vil sørge for at fritidsaktiviteter skal være tilgjengelig for de mest utsatte barna, sier landansvarlige i Misjonsalliansen. Og Ana er en av mange som er glade for tilbudet.

– Under pandemien har skolen vår vært stengt, men ballettundervisningen holder det fortsatt gående gjennom digitale kanaler.

Gi en gave