MG 2402

Fotball med verdier

Midt på El Alto, gjemt bak høye gjerder, ligger det en liten fotballbane. Hver uke samles mange barn her. Når man nærmer seg, høres mange barneføtter som løper bortover og en trener som gir instrukser og heier.

Så fort vi kommer innenfor porten, ser vi en gutt som løper bortover med et stort smil rundt munnen, han heter Ariel og har vært med på fotballtreningene siden de startet i 2015. – Det var meg og to av brødrene mine som var med i begynnelsen, så det er veldig gøy at det har kommet flere barn. Det er bedre når vi er flere som kan spille sammen, forteller han ivrig. Nå er det over 20 barn i ulik alder på banen. Fotballtreningen er en del av Misjonsalliansens prosjekt Fotball Krysser Grenser og er med på å gi barn og ungdom en fritidsaktivitet utenom skolen.

Ariel peker bort på et av husene rett over veien for fotballbanen og forteller: - Jeg bor i et av husene der. En dag så jeg at det var noen som spilte fotball, og da jeg gikk ned for å se fikk jeg vite at det var noe jeg kunne være med på, og jeg ble veldig glad. Først spilte vi på grus, men nå har vi fått gress, og det er mye bedre.

Mestringsfølelse

Det løper både gutter og jenter rundt på banen, de løper mellom kjegler og hopper over tau. En av jentene er Sumi som har vært med på fotballtreningene de siste syv månedene. – Det beste med å spille fotball er å lære nye ting og å spille sammen med andre, forteller Sumi. Ariel syns det beste med å spille fotball er at han i tillegg lærer om gode verdier. – Før visste jeg ikke så mye om hva som var gode verdier, men nå gjør jeg det. Og jeg liker at vi har tydelige regler.

En viktig del av fotballtreningene er treneren Oscar. Oscar hopper bortover på krykker mens han oppmuntrer barna og følger med på teknikk og pasninger. Han ler når han forteller at grunnen til krykkene er en skade han fikk i foten etter en joggetur. Oscar brenner for fotball og for å lære barna nye ting. – Det beste er å se den gleden de får når de mestrer noe nytt. Bestefaren min er pastor, så jeg har lært mye om verdier i oppveksten. Kirken er en viktig del av livet mitt, og det er fint at jeg får dele dette på treningene, forteller Oscar.

En vei ut

Det er tydelig at Oscar er et forbilde for barna, han tuller med dem, ser dem, klemmer dem og de hører på han. – Jeg vil fokusere mye på vennskap og samhold når vi spiller fotball. Jeg vil vise at jeg er glad i dem. Jeg vil være en de kan stole på og regne med. Det er ikke alle som har voksne personer i livet som de kan regne med, derfor er dette veldig viktig for meg, forteller han.

Miljøet kan være tøft på gatene i El Alto, og Oscar sier at han ser stor forskjell på barna som har vært med på fotballtreningene. På dagtid er det trening for ungdommer. – Flere av ungdommene som kommer hit har hatt problemer med alkohol og narkotika, mange bor alene og jobber mye for å få endene til å møtes. Gjennom fotballen har de fått mer tro på seg selv, de bruker mindre rusmidler, og de blir også en del av et fellesskap med andre ungdommer. Videre forteller Oscar at både dop og machokultur står sterkt i Bolivia. Holdningen mellom kjønnene er et av de største problemene.

Nye venner for store og små

På kanten av fotballbanen sitter mødre som følger nøye med på spillet som foregår på banen, på fanget har de kanskje noen kommende fotballstjerner og småsøsken til barna som trener. – Barna har ikke hatt noe tilbud før dette, derfor var de mye hjemme. Nå er de mer aktive og kommer seg ut, det gjør godt både for barna og oss, forteller den ene moren og ler. En av de andre mødrene legger til: - Sønnen min er så ivrig og har lyst til å komme tidsnok på trening. Jeg sier at leksene må være gjort før vi kan dra på trening, så det blir ofte en vinn-vinn-situasjon.

Mødrene skravler, deler mat og erfaringer. Det er tydelig at det har blitt et sosialt møtested for mødrene. – Vi blir kjent med hverandre, og vi lærer også mye når treneren snakker om verdier og gode holdninger. Jeg spør om de får lyst til å være med og spille? – Ja, sier de og fniser. Noen ganger når det er spesielle dager som morsdag er det fotballcup på skolen, og da må vi være med og spille. Utsending Hildegunn legger til: De trenger en større bane, så mødrene også kan være med og spille.

Solen steker på himmelen, og barna tar en tur bort til en vannslange for å slukke tørsten og kjøle ned kroppen. Sumi og Ariel forteller om hva som er best med å komme hit hver uke: – At vi får spille fotball samtidig som vi lærer ting, sier Ariel ivrig. – At det er noen som kommer hit for å lære meg ting flere ganger i uka og at jeg har blitt kjent med mange nye venner, forteller Sumi like før de løper tilbake til de andre barna for å fortsette treningen.

Gi en gave