María Álvarez står sentralt i kampen mot vold i nærmiljøet.
María Álvarez står sentralt i kampen mot vold i nærmiljøet.

Fra vold til fred

I møtet med Misjonsalliansen, forandret livet til María Álvarez seg.

I utkanten av storbyen Guayaquil i Ecuador, befinner María Álvarez seg i et nabolag kalt Sergio Toral. Et nabolag som i lang tid har slitt med voldsproblematikk. Álvarez visste tidlig at hun ville hjelpe barna og kvinnene i nærområdet.

– Jeg kunne ikke forbli stille og rolig når jeg visste at ektemennene deres mishandlet dem. Og ikke bare dem, men alle medlemmene av familien, forteller hun.

María Álvarez (46) har de siste tolv årene bodd i Sergio Toral med sine tre barn. Vold har vært en synlig del av omgivelsene, men det har også eksistert i hennes eget hjem. Hun har selv fått kjenne på kroppen hvordan det er å leve med en voldelig og aggressiv partner.

– Takk Gud for at det jeg opplevde ikke var alvorlig og at jeg kom ut av det med hjelp, sier hun.

For hjelpen fantes. En voldelig hendelse på barnas skole skulle forandre alt. Som mor ble Álvarez skremt av episoden. Derfor gikk hun sammen med andre foreldre for å gjøre noe med situasjonen i distriktet. Da kom hun i kontakt med Misjonsalliansen og våre lokale partner sitt voldsforebyggende arbeid. Dette ble starten for trebarnsmorens arbeid for hjemstedet.

Maria Alvarez deler ut brosjyrer.
María Álvarez holder seg svært aktiv i arbeidet for kvinners rettigheter og et trygt samfunn.

Brennende ønske om å hjelpe

Den store engstelsen for barna i distriktet, tente en gnist i María Álvarez. Gjennom kursing fra Misjonsalliansen, fikk hun de verktøyene hun trengte for å hjelpe seg selv og andre i samme situasjon. Trebarnsmoren klarte med dette å bedre sitt eget familieforhold. Og med det, ønsket hun å sette et godt eksempel for de andre i lokalsamfunnet, med håpet om at det ville ha ringvirkninger.

– Hvis vi kan avverge vold, så kan vi hjelpe barn til å ikke gjenta vold i deres fremtidige familier, forteller 46-åringen.

Den nye innsikten i forebyggingen av vold, var drivkraften som skulle sette i gang det store engasjementet som hun alltid hadde hatt for lokalsamfunnet.

– Arbeidet til Misjonsalliansen ga oss kunnskapen og styrken til å ikke tie og å rapportere voldshendelser. Gjennom treningsprosessen, kan jeg nå hjelpe dem som opplever vold i mitt lokalsamfunn, forklarer hun.

Maria sammen med andre kvinner.
Felleskapet mellom kvinnene står sterkt. Foto: Angelica Villegas

Håp for fremtiden

Hjelpen María Álvarez fikk, har gitt henne den styrken og motet hun trengte for å gjøre en forskjell for menneskene i lokalsamfunnet. Og hun er ikke alene. Flere av kvinnene står nå sammen for å bekjempe volden og gjøre hjemstedet deres trygt.

– Vi har troen på at vi kan komme ut av den voldelige sirkelen til det beste for oss selv og våre familier, fastslår Álvarez.

Hun kan se den store forandringen i nabolaget, og håper at flere vil være med som allierte i beskyttelsen av familier som trenger hjelp.

– Jeg kan i dag se tryggere hjem i omgivelsene mine. Vi som kvinner lar oss ikke skremme av noen, men tvert imot har motet til å ikke være stille. Som mødre og kvinner, som har gjennomgått vold, har vi nå blitt promotører for fred.

Gi en gave