Thanh2

Geiter gir trygghet

Thanh har fått en stabil inntekt gjennom geitehold.

– Min største drøm var å tjene nok penger så jeg kunne støtte familien min. Jeg startet med strøjobber da jeg var 16 år gammel.

Thanh er 47 år og har levd et liv hvor klimaendringene har herjet. Hun bor i Mekongdeltaet i Vietnam.

– Familien min hadde ikke mye penger da jeg vokste opp. De lokale myndigheten så dette og ga oss en liten sum så vi både kunne starte med dyr og begynne å dyrke. Klimaendringene har ikke gjort det enkelt. Saltvannet som trengte inn ødela avlingene, og skuret vi bodde i, som egentlig var ment for kuene, kollapset under en storm, forteller hun.

Thanh
Geitene har forandret livet til Thanh og familien.

Sammen om geitene

Familien hadde seks barn, og etter fjerde klasse måtte Thanh slutte på skolen. Mange år senere møter hun mannen sin, og de får to barn.

– Jeg og mannen min jobbet begge med å kutte grønnsaker, men vi var ikke fast ansatte og det var veldig ustabilt. Vi slet med å tjene nok penger til familien. Under covid-19 hørte jeg om at man kunne lære om det å ha geiter. Jeg var skeptisk, og mannen min jobbet langt unna på denne tiden. Men opplegget hørtes veldig bra ut, og jeg valgte å prøve. Det endte med at mannen min kom hjem for å støtte meg med geitene, forteller Thanh.

Tidligere har hun prøvd å drive med kuer, men det gir liten inntekt og under covid mistet hun de kuene hun hadde. Under covid slet familien med å ha nok penger til å betale for utgiftene så barna kunne gå på skolen. Thanh forteller om den vanskelige tiden:

– Det var perioder hvor jeg ikke hadde penger til å kjøpe noe som helst til barna. Gaver kunne de bare drømme om. Heldigvis hadde vi gode naboer som lånte oss penger.

Geit
Geiter er robuste dyr i møte med klimaendringene.

Sparing og geiter

Etter at Thanh fikk muligheten til å låne penger og å kjøpe to geiter begynte ting å snu for henne og familien. Det eldste barnet fullførte tiende klasse og er i dag gift og jobber på en fabrikk som selger ting på nett. Det yngste barnet fullførte videregående skole og har etter dette fått yrkesfaglig opplæring og jobber i dag som mekaniker.

– Min største drøm og håp for min familie er at vi skal leve sammen og ha det bra. Akkurat nå bor datteren min langt unna, og jeg drømmer om at hun kan bo nærmere oss.

I tillegg til geitene er Than med i en sparegruppe, og det har skapt en større sikkerhet for familien.

– Jeg sparer det jeg kan, og på slutten av året gjør dette at jeg har mulighet til å betale ned gjeld. Nå kjenner jeg derfor mindre på bekymringer og den økonomiske byrden vi har båret på i mange år.

Thanh
Thanh mater geitene to ganger om dagen.

Nabolaget står sammen

Thanh nevner at det er spesielt tryggheten hun liker med sparegruppen og at de støtter hverandre med å låne ut penger til de som trenger det.

– Takket være pengene jeg har tjent på å drive med geiter har jeg nå et hus. Jeg liker hverdagen med geitene fordi det krever mindre enn å drive med kuer, forteller Thanh.

Jobben med geitene går ut på å kutte gress på morgenen og mate geitene. Det må ryddes i geiteskjulet, og noen ganger kutter også Thanh gress på ettermiddagen. Dette gjør at hun og mannen også kan ta andre jobber for å spe på inntekten. Familien har nå tre voksne geiter og fire små.

En stor drøm for Thanh er at landsbyen skal ha tilgang til rent vann. Hun ser også at noen familier i nabolaget ikke har nok penger til mat fordi de ikke har dyr eller mark de kan dyrke.

– Nabolaget står sammen og vi lever sammen som brødre og søstre. Vi hjelper og deler med hverandre, avslutter Thanh.

Denne jula kan du gi en geit og løfte familier ut av fattigdom. Kan du tenke deg noe mer meningsfylt? Gi din verdifulle julegave her.

Gi en gave