Chione3

Idrett og tro

Med Jesus på laget ble fotballen redningen for Chione.

Musikken strømmer ut fra en kirkedør i Kambodsja. I midten, foran på scenen, står Chione med gitaren sin og synger lovsanger til Gud. Applausen bryter løs i menigheten og han smiler sjenert. Han er på et godt sted i livet nå, men sånn har det ikke alltid vært.

For Chione (21) har ikke livet alltid vært lett. Da han var to år gammel, skilte foreldrene seg og flyttet fra han. Han ble etterlatt hos sin bestemor, som gjorde sitt beste for å oppdra den unge gutten. Men med få omsorgspersoner og gode rollemodeller havnet Chione i et tøft miljø som tenåring i Kambodsja.

– Jeg har gått gjennom mange vanskeligheter i livet. Jeg var ikke et godt menneske i det hele tatt. Jeg skulket skolen, hang med dårlige personer, og så ble jeg med i et gjengmiljø, forklarer han.

Chione i kirka
Chione synger og spiller gitar under lovsang i kirka.

Livet begynte å gå nedover, og i tiende klasse droppet han ut av skolen.

– Jeg var veldig deprimert. Jeg mistet håpet og hadde ikke mer styrke til å fortsette, forteller han.

Hverdagen var tung for den unge gutten, og framtidsutsiktene var mørke. Men så ble Chione introdusert for Misjonsalliansens prosjekt Idrett Krysser Grenser, som skulle forandre livet hans. Prosjektet blir drevet i samarbeid med lokale kirker i Kambodsja, og det var sånn Chione møtte pastoren Sony. Han tok med Chione i kirken og ble en trygg farsfigur.

– Han veiledet meg, formet meg og lærte meg Guds ord slik at jeg kunne bli et bedre menneske med god karakter, sier han mens han smiler.

Chione med pastoren Sony
Chione sammen med pastoren Sony.

Chione ble kristen og svært engasjert i kirkearbeidet. Han fikk tillit av pastoren og har i dag en viktig rolle som fotballtrener i idrettsprosjektet. Som et av de fattigste landene i Asia har Kambodsja stort behov for fritidsaktiviteter for barn og unge. Ved mangel på gode rollemodeller i samfunnet gir idrett barna et trygt sted å være. Her utrustes de for veien videre i livet, og de settes i stand til å ta gode valg.

– Vi har fått lære om moral og spesielt om Jesus. Gjennom dette har karakterene til deltakerne endret seg. Idrett har hjulpet dem til å ha god kommunikasjon med hverandre, ha et åpent sinn og være tålmodige, forklarer han.

Idrett skaper en trygg møteplass for varige vennskap og et sted hvor de unge kan dele tro. For Chione har «Idrett krysser grenser» gitt ham en ny sjanse i livet.

– Livet mitt har endret seg fullstendig siden jeg begynte med idrett. Jeg er et bedre menneske nå. Uten idrett ville livet mitt vært veldig vanskelig og kaotisk, avslutter han.

Chione ser lysere på fremtiden og har kommet seg tilbake på skolen. Nå er drømmen hans å fullføre en universitetsgrad.

Vil du også gi barn en trygg oppvekst? Din gave vil være med å redde liv.

Gi en gave