Kvinner skaper Vietnam jobb klima

Kvinner skaper noe nytt

I møte med klimaendringer forandres lokalsamfunn over hele verden.

Av Marita Strømsem, utsending til Vietnam.

I Vietnam fortsetter vi og våre partnere jobben med å øke den lokale motstandsdyktigheten mot klimaendringer i Mekong.

Underveis i arbeidet har vi blant annet sett at det å gi tilgang til arbeid og inntekt, mikrolån og å jobbe med likestilling gir resultater. Dette kan vi også se på prosjektbesøkene våre. Vi har møtt kvinner som har startet små spisesteder, skreddere med lokalt ansatte og små fabrikker der det produseres eteriske oljer eller tørket frukt – for å nevne noe.

Det er så fint å se engasjementet og pågangsmotet til disse kvinnene etter støtten de har fått fra Misjonsalliansen og våre partnere. Noen har fått tilgang på et lite lån for å utvide bedriften sin, andre har fått tilbud om kurs i gründervirksomhet og bedriftsledelse, og i flere tilfeller begge deler. Dette har gitt både inntekt og overskudd. Ikke bare til kvinnene selv og deres familier, men det kan også skape ringvirkninger til andre lokale familier som blir ansatt i eller leverer råvarer eller tjenester til de små bedriftene.

Kvinne i arbeid

FNs nylige klimatoppmøte COP27 var en tydelig påminnelse om at klimaendringer påvirker lokalsamfunn over hele verden negativt på mange ulike måter, og at disse virkningene kan forverre allerede eksisterende ulikheter. Og — Klimaendringene tar ikke pause, selv om det står andre internasjonale kriser i kø, understreket statsminister Jonas Gahr Støre i forbindelse med møtet.

Takk for at du støtter mennesker som lever i Mekong slik at de skal bli mer motstandsdyktig mot effektene av klimaendringer!

Gi en gave