Linh sammen med ektemannen Thao.
Linh sammen med ektemannen Thao.

Linh fikk en unik mulighet

Geitehold har gitt familien en trygghet de tidligere ikke hadde.

Linh vokste opp i en stor søskenflokk. Av de syv barna var det kun ett barn som kunne få en utdanning. Det var ikke Linh.

– Da jeg var liten, slet jeg med astma. Vi bodde veldig langt fra skolen, og jeg måtte gå dit. På grunn av helsen min var det veldig ofte jeg besvimte på veien til skolen. I tredje klasse sluttet jeg og ble hjemme for å jobbe. Jeg jobbet på gårdene til naboene våre. Min største drøm som barn var en dag å bli advokat, forteller Linh.

Datteren hennes har også astma, og hun går i dag i sjette klasse. Linh støtter datteren og håper hun kan få en utdanning.

Mannen, datter og Linh
Linh og mannen sammen med datteren deres.

Alt startet med geiter

Da datteren også fikk astma, så ting mørkt ut for Linh. Hun var så redd for at datteren måtte gå igjennom det samme som henne selv, og hun hadde ingen fast inntekt for å støtte henne. Når datteren ble syk, var de ofte på sykehuset, og dette var kostbart for den lille familien. Linh måtte låne penger fra venner og familie og fikk gjeld, men heldigvis skulle hun få en unik mulighet.

– Det var da jeg fikk muligheten til å begynne med geiter.

Linh ble invitert til å være med i en gruppe hvor alle har med geiter. Dette var i 2019.

– Jeg startet med å kjøpe to geiter og bygget et skjul hvor geitene bor. Jeg har allerede betalt 2/3 av lånet jeg tok opp for å starte, og når dette året er omme, vil alt være tilbakebetalt, forteller hun stolt.

Linh og mannen
Linh og mannen hjelper hverandre å ta vare på geitene.

En løsningsorientert gruppe

Gruppen møtes hver måned, og i tillegg til å dele erfaringer sparer de sammen. Gruppen er viktig for Linh.

– Etter at jeg ble med i gruppen er jeg mer åpen, glad og komfortabel. Jeg glemmer alle utfordringene og tenker på løsninger, forteller hun.

Dagen til Linh starter allerede klokken 4 på morgenen. Hun lager frokost og gjør datteren klar for skolen. Etter dette rydder hun geiteskjulet og går for å kutte gress til geitene.

– Det er ganske lett å jobbe med geiter. Det krever mindre enn mange andre dyr, noe som gir meg tid til å også fikse i huset og lage mat til familien.

Linh og mannen
Linh og mannen utenfor geitehuset.

Håper flere kan få denne muligheten

Linh har fire geiter nå, og tre av dem er drektige. Hun har også to geitekillinger. Planen er å fortsette med geiter og å få enda flere.

– Støtten jeg har fått har gjort at jeg i dag har en jobb. For meg har det gitt en trygg inntekt, og den tunge byrden rundt økonomi er i dag borte, forteller Linh.

Hun har i dag råd til å betale for medisiner og legebesøk datteren trenger.

– Livet mitt har endret seg på mange måter etter at jeg startet med geiter. Jeg håper flere kvinner som meg kan få denne muligheten, avslutter Linh.

Linh med geitene

Denne jula kan du gi en geit og løfte familier ut av fattigdom. Kan du tenke deg noe mer meningsfylt? Gi din verdifulle julegave her.

Gi en gave