Photo 2022 03 01 15 48 58

Sparer for fremtiden

Urfolk i Kambodsja utnytter kraften i samarbeid og tillit

I Kambodsja har Misjonsalliansen de tre siste årene bygget opp et arbeid særlig rettet mot urfolk, blant annet gjennom spare- og lånegrupper. Arbeidet har vært svært vellykket, og vi fortsetter derfor satsningen sammen med våre lokale partnere.

En forandret landsby

Ett av stedene hvor disse prosjektene har pågått de siste tre årene er Chhouk landsby. I denne landsbyen bor Thong Yot. Yot bor her sammen med mann og syv barn. Inntekten til familien kom fra jordbruk, men de manglet kunnskap til å drive jorda effektivt. Familien på ni endte opp med å bli veldig fattige. – Til slutt måtte vi selge alt verktøyet vi hadde for å få råd til mat. Da ble hverdagen enda vanskeligere og vi klarte ikke å støtte barnas skolegang.

Situasjonen til familien var mørk, men så ble det startet et nytt prosjekt i landsbyen og Yot viste interesse. Det ble startet en kvinnegruppe der et av initiativene var å starte en spare- og lånegruppe. Her gikk kvinner sammen for å spare til en felles kasse, som de så kan låne fra for å investere i ting som kan skape inntekt. Slike grupper er bygd på at medlemmene stoler på hverandre, er ærlige og har et felles mål. Yot ble valgt inn i komiteen som leder gruppa. Gjennom dette fikk hun også undervisning i lederskap og hvordan drive smart jordbruk.

Samarbeid i lokalsamfunnet. Voksne i samtale rundt et stort hvitt ark.
Det er stor kraft og styrke i samarbeid.
Trygg mat og sikker inntekt

– Nå bruker jeg mye tid på komiteen, forteller Yot. Hun ønsker at ingen i landsbyen skal føle seg diskriminert. Jordbruk er spesielt viktig for henne. – For meg er jordbruk en viktig del av livet på landsbyen og det å kunne dyrke sin egen mat gir en trygghet. Slik skal vi unngå at vi ender opp i samme situasjon som før, forteller hun mens hun står i grønnsakhagen sin som nå gir mat til hele familien. Det som blir til overs, selger hun og det gir en trygg inntekt.

Maten Yot dyrker er laget uten kjemikalier og bidrar til et sunt kosthold. – Dette har ikke bare hjulpet på økonomien, men også på helsen til familien, forteller Yot ivrig. Hun har funnet sine egne teknikker og tar godt vare på alle ressurser familien har. Yot lager eget gjødsel av kompost og bruker naturlige midler for å spraye. Hun ser nå at alt dette arbeidet bærer frukt. – Vi har til og med mer mat enn det vi selv trenger, og det gjør meg glad å vite at jeg kan selge ting uten kjemikalier som bidrar til å gjøre folk mette.

Til inspirasjon for andre

Yot har blitt en ledestjerne i landsbyen og mange ser nå til henne for å lære om jordbruk og hvordan de kan skape en stabil inntekt for seg selv og sin familie. Hun deler gjerne kunnskapen sin og hun er et forbilde for barna sine som ser en mor som jobber hardt og som engasjerer seg for fellesskapet.

Disse prosjektene gir mennesker flere ben å stå på og det gir en trygghet for hele lokalsamfunnet. Flere har fått en trygg inntekt og de kan støtte hverandre i tøffe tider. Vi gleder oss til å se hva folk får til når de bare får en sjanse til å bygge et bedre liv for seg selv og sin familie.

Gi en gave