Med Jesus på laget ble fotballen redningen for Leandro.
Med Jesus på laget ble fotballen redningen for Leandro.

Unge rekrutteres til gjengmiljøet

Kompisene til Leandro har blitt rekruttert til det tøffe gjengmiljøet i Ecuador. Fotballen har derimot vært redningen for Leandro.

Jeg har vært på reise til Ecuador sammen med våre gode partnere i KRIK for å besøke prosjektene tilknyttet Idrett Krysser Grenser. Et konsept vi driver sammen for å gi barn og unge i Ecuador, Kambodsja, Brasil og Bolivia et trygt sted å være og et alternativ til rus og kriminalitet.

I løpet av oppholdet har vi virkelig fått erfare at idrett faktisk krysser grenser. Flertallet av reisefølget kunne ikke spansk, men mestret likevel å danne vennskap med de lokale kun med bruk av en ball. Idretten gir oss et slags felles språk, hvor vi alle kjenner på de samme følelsene. I løpet av uken fikk vi deltatt på flere treninger, både basketball og fotball. Å være vitne til idrettsglede og fellesskap rørte ved oss alle. Spesielt når vi i løpet av oppholdet har forstått mer av hvordan livet faktisk er for barn og unge i Guayaquil.

Idrett Krysser Grenser med KRIK
KRIK besøkte Misjonsalliansen sine prosjekter knyttet til Idrett Krysser Grenser.

I kjølvannet av en krevende pandemi er situasjonen i Ecuador verre enn noen gang. I Guayaquil er det mye kriminalitet, narkotika og stor arbeidsledighet. I de fleste områdene vi arbeider har det blitt hverdagskost at gjenger tar livet av hverandre i kamp om områder - og det er de sårbare ungdommene som blir ofrene. For gjengene er det en fordel å rekruttere tidlig, mens barna er under den kriminelle lavalderen. Med foreldre som har lange dager på jobb, blir barn og unge overlatt til seg selv på dagtid. Uten et fritidstilbud og med mulighet for å tjene raske penger, rekrutteres mange ungdommer inn i gjenger. Som alle andre ungdommer søker også disse spenning og tilhørighet i et fellesskap, noe gjengene tilbyr dem.

Guayaquil
Kriminaliteten i storbyen Guayaquil har eskalert dramatisk den senere tiden.

Et trygt alternativ
Idrettsprosjektene våre er et trygt og godt alternativ til det brutale livet de unge opplever i gjengmiljøene. Gjennom idrett tilbyr vi fellesskap som kan endre fremtiden til den unge generasjonen. Dette virker! Det har vi fått se og høre. Vi har fått besøke flere av deltakerne i prosjektene på hjemmebanen. Der har vi blitt møtt av mødre som med tårer i øynene forteller hvordan de konstant er bekymret for at barna skal havne i feil miljø.

Møte med Leandro.
Møte med Leandro.

Et av hjemmebesøkene som virkelig viser betydningen av Idrett Krysser Grenser er møte med Leandro. En ung gutt fra Guayaquil som elsker fotball. Han bor sammen med sin mor og far og tre søsken. Leandro har vært en del av våre idrettsprosjekter, og hans store drøm er å bli en profesjonell fotballspiller. Det var tydelig i samtalen med Leandro at han ikke bare har lært å spille fotball, men utviklet seg til å bli en reflektert gutt. I motsetning til vennene hans er han fast bestemt på å fullføre skolen og ta seg en utdannelse. Dette trodde han hadde mye med fotballen å gjøre, fordi han har fått en «passion» som vennene hans mangler.

Familien til Leandro
Leandro takker Misjonsalliansen og moren for at han har lært gode verdier som har hindret han fra å havne i det kriminelle gjengmiljøet.

Kompisene til Leandro holder ikke på med fritidsaktiviteter, og med mye dødtid er de på jakt etter spenning. De har derfor begynt med narkotika og tar steg innover mot de kriminelle gjengene. Men for Leandro er det annerledes. Han har skjønt at det smarteste han kan gjøre er å fullføre skolen og holde seg til idretten fremfor rus og gjengmiljø. I år er han ferdig på college, og til høsten ønsker han å begynne på universitetet. Leandro er et resultat av det vi ønsker å oppnå med Idrett Krysser Grenser: at unge folk skal få et miljø hvor de kan vokse, få seg gode verdier og ha et trygt sted å være med ledere som ser dem. Vi er så takknemlige for partnerskapet med KRIK. Idrett Krysser Grenser gjør det mulig å gi barn og unge en sjanse!

Vil du også gi barn en trygg oppvekst? Din gave vil være med å redde liv.

Gi en gave