Nepal er et fattig land med storslått natur. Landet har vært et gjennom en langvarig væpnet konflikt mellom maoister og regjerningen som varte fra 1996 til 2006. I juni 2008 ble landet republikk og fikk demokratisk grunnlov 2015. En stor del av Himalayafjellkjeden ligger i Nepal, deriblant verdens høyeste fjell, Mount Everest. Landet har flere andre topper på over 8000 meter, og tre fjerdedeler av Nepals totale landområder er fjell. Slettelandet i sør brukes til jordbruk, og det samme gjelder mange fruktbare daler.
Nepal ligger inneklemt mellom India og Kina, og begge land har hatt sterk innflytelse på landet opp gjennom historien. Landet har likevel aldri vært koloni, selv om både indiere og briter i lange perioder har styrt utenrikspolitikken.
Nepal er et av verdens fattigste land og store deler av befolkningen lever utelukkende av det de selv dyrker. En stor del av befolkningen er underernærte. Nærmere 90 % av befolkningen lever av landbruk. Andelen mennesker som lever i absolutt fattigdom har gått noe ned de senere årene. Det skyldes først og fremst overføringer fra nepalesere som arbeider i utlandet. Handel, servicenæringen og industrien utgjør stadig større andel av bruttonasjonalproduktet (BNP), og turisme har etter hvert vokst til å bli en viktig inntektskilde for landet. (kilde FN-sambandet)